«Ο υγιεινός τρόπος ζωής, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων»«Τα νεότερα δεδομένα στην Καρδιολογία και η σημασία της Πρόληψης», είναι το θέμα του 40ου Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνέδριου το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα από αύριο 17 έως και 19 Οκτωβρίου.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία στο πλαίσιο των δράσεων, που υλοποιεί, αλλά και με αφορμή το επικείμενο συνέδριο έκανε ενημέρωση των δημοσιογράφων και των πολιτών σχετικά με τις νεότερες εξελίξεις στον τομέα της Καρδιολογίας καθώς και την ευαισθητοποίηση όλων για τη σημασία της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ο Ιωάννης Γουδέβενος, πρόεδρος της Ε.Κ.Ε., Καθηγητής Καρδιολογίας, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, δήλωσε σχετικά: «Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, που οφείλονται σε αθηροσκλήρωση, αποτελούν την πιο συχνή αιτία θανάτου παγκοσμίως. Μεγάλο ποσοστό αυτών των παθήσεων – θανατηφόρων και μη, – συμβαίνουν σε άτομα χωρίς γνωστή καρδιαγγειακή πάθηση,όπως 50% των περιπτώσεων εμφράγματος μυοκαρδίου και 1/3 των περιπτώσεων αιφνίδιου θανάτου, για να τονίσει πως ότι η πρόληψή έχει ιδιαίτερη σημασία. Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία, όπως υπογράμμισε ο Καθηγητής, το 80% του συνόλου των καρδιαγγειακών παθήσεων, μπορεί να προληφθεί με αλλαγή του τρόπου ζωής, καθώς η πλειοψηφία τους, για παράδειγμα το έμφραγμα μυοκαρδίου, το εγκεφαλικό, η περιφερική αρτηριακή νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, η κολπική μαρμαρυγή,οφείλεται σε 4 παράγοντες συμπεριφοράς. Πρόκειται για το κάπνισμα, τη φτωχή διατροφή, το αυξημένο βάρος σώματος, ο καθιστικός τρόπος ζωής, δηλαδή η έλλειψη φυσικής άσκησης και σε 3 κύριους παράγοντες κινδύνου, την υψηλή ολική χοληστερίνη, την υπέρταση και τον σακχαρώδη διαβήτης.

Ο Καθηγητής Ιωάννης Γουδέβενος, υπογράμμισε πως το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: «η δια βίου υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων». Ωστόσο, ανέφερε πως η ιατρική εμπειρία, έχει δείξει, ότι οι Έλληνες προβάλλουν διάφορες δικαιολογίες προκειμένου να “αποφύγουν” αυτή την αλλαγή, συμφωνώντας μόνο ως προς την επιβάρυνση από το stress.

Για το λόγο αυτό πρόσθεσε «ως Ελληνική Καρδιολογική Εταιρειά, θεωρούμε καθήκον μας, να τονίσουμε για άλλη μια φορά τη σημασία της υιοθέτησης αλλά και τήρησης υγιεινών συμπεριφορών, που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής καρδιαγγειακής υγείας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Προτρέπουμε, μάλιστα τα μέλη μας, ακόμη και στις περιπτώσεις που θα συνταγογραφηθούν φάρμακα για τη χοληστερίνη, την υπέρταση ή το διαβήτη, να υπενθυμίζεται ο στόχος αυτός ενώ παράλληλα σε κάθε ιατρική επίσκεψη όλοι οι ενήλικες να ερωτώνται για τη χρήση καπνού. Οι καπνιστές, μάλιστα, να παροτρύνονται να ζητήσουν βοήθεια στη διακοπή του καπνίσματος, με παρεμβάσεις συμπεριφοράς και φαρμακευτική θεραπεία».

Ο Ιωάννης Κανακάκης, αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Ε. και Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής του Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα», επισήμανε στην παρουσίασή του: «Οι εξελίξεις στον τομέα της επεμβατικής αντιμετώπισης των καρδιαγγειακών παθήσεων, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακές. Αρχικά ,ως προς τη στεφανιαία νόσο, η άμεση επεμβατική αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου ,- η επικρατέστερη θεραπεία στον ανεπτυγμένο κόσμο και στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, σε συνδυασμό με την έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων από τον ασθενή και την ταχεία διακίνηση των ασθενών με την επείγουσα βοήθεια προς τις μονάδες περίθαλψης, μπορούν πλέον να αποφέρουν καλύτερα αποτελέσματα ως προς τη μείωση της θνητότητας. Η Ε.Κ.Ε, μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη και ότι στη χώρα μας καταγράφονται 20.000 περίπου εμφράγματα του μυοκαρδίου ετησίως, θα ξεκινήσει άμεσα μια πανελλήνια καταγραφή για να εξετάσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αντιμετώπισης των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων. Παράλληλα, όσον αφορά την αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών, τα νέας γενιάς stents, οδηγούν σε άριστη αποτελέσματα με ελάχιστες επιπλοκές κατά την παρακολούθηση και στη μικρότερη ανάγκη για λήψη μακροπρόθεσμης αντιθρομβωτικής αγωγής. Επιπλέον, για τους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν αντιπηκτική θεραπεία, η διαδερμική σύγκλειση του ωτίου αριστερού κόλπου, περιοχή όπου δημιουργούνται οι θρόμβοι, αποτελεί σήμερα την ενδεδειγμένη λύση. Τέλος, στον τομέα των βαλβιδοπαθειών, όπως για παράδειγμα η στένωση της αορτικής βαλβίδας και η ανεπάρκεια της μιτροειδούς, η αποφυγή της καρδιοχειρουργικής αντιμετώπισης στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι είναι το παρόν και το μέλλον της θεραπευτικής αντιμετώπισης, καθώς η επιτυχία των διαδερμικών επεμβάσεων είναι μεγάλη με ελάχιστες επιπλοκές». Στη Συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και μίλησε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, καθηγητής Παθολογίας, Μωυσής Ελισάφ.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει