Ο Kim Jong-un στοχεύει με όπλα και λόγια τους πολεμοχαρείς στη Σεούλ«Η Βόρεια Κορέα αναγκάστηκε να αναπτύξει όπλα για να εξαλείψει πιθανές και άμεσες απειλές», δήλωσε χτες ο Kim Jong-un , μετά την πυροδότηση δύο πυραύλων μικρής εμβέλειας που τελικά έπεσαν στη θάλασσα της Ιαπωνίας.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας είπε ακόμη πως η δοκιμή περιελάμβανε νέο τακτικό πυραυλικό σύστημα.

Οι παρατηρήσεις του Κιμ, που προβλήθηκαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, έρχονται μετά τις βορειοκορεατικές επικρίσεις για την απόφαση της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ να διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις τον επόμενο μήνα.

Η Βόρεια Κορέα θεωρεί από καιρό τα γυμνάσια ως προετοιμασία εισβολής.

Περίπου 29.000 στρατιώτες των ΗΠΑ είναι εγκατεστημένοι στη Νότια Κορέα, βάσει συμφωνίας ασφαλείας που επιτεύχθηκε μετά το τέλος του πολέμου το 1953.

Αν και οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα αρνήθηκαν να ακυρώσουν τις ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις τους, επισημαίνεται ότι έχουν μειωθεί σημαντικά.

Από το αρχηγείο των στρατιωτικών δυνάμεων της Νότιας Κορέας (JCS) ανακοινώθηκε ότι ένας από τους νέους βορειοκορεατικούς πυραύλους ταξίδεψε περίπου 690 χιλιόμετρα, πριν πέσει στη θάλασσα. Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν επίσης ότι ήταν «μικρής εμβέλειας».

Όπως επισημαίνει το BBC, η νέα δοκιμή πυραύλων μικρής εμβέλειας από την Πιονγκ Γιανγκ βάζει ολόκληρη τη χερσόνησο σε ευρύτερο συναγερμό.

Οι Βορειοκορεάτες κατηγορούν την Σεούλ ότι «κάνει διπλή διαπραγμάτευση». Από τη μια επιδιώκει την ειρήνη, ενώ προμηθεύεται νέα όπλα και ταυτόχρονα συμμετέχει σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ.

Για τους παρατηρητές η νέα έντονη φρασεολογία του Βορειοκορεάτη ηγέτη σημειώνεται λίγο αφού ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Moon Jae-in προσπαθεί να αναπτύξει καλύτερες σχέσεις με τον  Kim Jong-un.

Ακόμη και η προσφορά της Σεούλ να στείλει ρύζι στον φτωχό Βορρά φαίνεται να έχει απορριφθεί για την ώρα.

Η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να δοκιμάσει την επιρροή της στο Νότο, με τρόπο ώστε να επιτύχει να διαχωρίσει τις θέσεις της Ουάσινγκτον και της Σεούλ.

 Η κυβέρνηση της Σεούλ έχει ήδη υποστηρίξει τη μερική ελάφρυνση ορισμένων κυρώσεων για να ενισχύσει την εμπιστοσύνης με τη Βόρεια Κορέα.

Πάντως ο πρόεδρος Κιμ διατηρεί την πόρτα ανοιχτή για συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Φαίνεται ότι θέλει να επαναλάβει άμεσα τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Τραμπ και δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο αυτή την ευκαιρία.

Τι είπε ο Kim Jong-un;

Ο πρόεδρος Kim είπε ότι η Νότια Κορέα δεν πρέπει «να κάνει λάθος να αγνοήσει την προειδοποίηση του νέου οπλικού συστήματος».

Η Νότια Κορέα παρότρυνε την Πιονγιάνγκ να σταματήσει πράξεις που δεν βοηθούν στη διευκόλυνση της έντασης και είπε ότι οι δοκιμές αποτελούν στρατιωτική απειλή.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να απέχει από περαιτέρω προκλήσεις.

Ωστόσο, η πυρηνική δραστηριότητα φαίνεται να συνεχίζεται και οι δορυφορικές εικόνες της κύριας πυρηνικής εγκατάστασης της Βόρειας Κορέας τον περασμένο μήνα έδειξαν διαρκή κίνηση.

Η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει επίσης να επιδεικνύει τις ικανότητές της να αναπτύσσει νέα όπλα παρά τις αυστηρές οικονομικές κυρώσεις. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος  Κιμ επιθεώρησε νέο είδος υποβρύχιου, σύμφωνα με αναφορές των κρατικών ΜΜΕ. Με ειδικές μετατροπές  ώστε να μπορούσαν να φέρουν βαλλιστικούς πυραύλους.

Η Πιονγκγιάνγκ είχε πραγματοποιήσει επίσης παρόμοια εκτόξευση πυραύλων μικρής εμβέλειας τον Μάιο, την πρώτη της δοκιμή από τότε που ξεκίνησε το διηπειρωτικό βαλλιστικό πυραυλικό σύστημα  το 2017.

Πληροφορίες από BBC

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει