Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Πάνω από μισό εκατομμύριο αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα

Ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα κατά το πρώτο 24ωρο λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, που δημοσιοποίησε η ΗΔΙΚΑ, έως χθες το απόγευμα, δηλαδή με τη συμπλήρωση περίπου 24 ωρών λειτουργίας της πλατφόρμας, είχαν υποβληθεί 438.053 αιτήσεις. Από αυτές έχουν ήδη εγκριθεί 351.658 αιτήσεις και το μέσο μέρισμα στους δικαιούχους ανέρχεται σε 477,94 ευρώ.

Αρκετές είναι οι αιτήσεις που έχουν απορριφθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, οι συχνότεροι λόγοι απόρριψης αιτήσεων είναι οι εξής:

Οι πρώτες πληρωμές αναμένονται στις 14 Δεκεμβρίου. Χωρίς αιτήσεις, θα λάβουν το μέρισμα, ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, που λαμβάνουν σύνταξη ή επίδομα ανασφάλιστων υπερήλικων του ΟΓΑ, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Η αίτησή τους θα δημιουργηθεί αυτόματα και το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί στο λογαριασμό στον οποίο καταβάλλεται η σύνταξη ή το επίδομα. Το παραπάνω αφορά νοικοκυριά που αποτελούνται από ένα μόνο άτομο ή από ένα ζευγάρι. Δεν ισχύει όταν στο νοικοκυριό υπάρχουν και άλλα μέλη. Βέβαια, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο είναι εφικτό, ο υπουργείο Οικονομικών προτείνει να υποβληθεί ηλεκτρονική αίτηση, ώστε να αποφευχθούν πιθανά προβλήματα.

Με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και την εμπειρία από το 2017, οι δικαιούχοι πρέπει να προσέξουν τα εξής:

Για την είσοδο στην εφαρμογή, απαιτούνται οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης του TAXISnet. Βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει κανείς τη διαδικασία είναι να υπάρχει αντιστοίχηση του ΑΦΜ με τον ΑΜΚΑ. Εάν υπάρχει πρόβλημα, θα πρέπει ο δικαιούχος να απευθυνθεί στα ΚΕΠ. Εάν υπάρχει πρόβλημα με τον χρόνο ασφάλισης, αρμόδιος φορέας για να το επιλύσει είναι ο ΕΦΚΑ, ενώ τα θέματα με το χρόνο ανεργίας πρέπει να λυθούν στον ΟΑΕΔ.

Η εισαγωγή διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και ο αριθμός ενός κινητού τηλεφώνου είναι αναγκαία. Όπως επίσης, θα πρέπει να δηλωθεί ένα έγκυρο και ενεργό IBAN, στον οποίο ο ωφελούμενος θα πρέπει να είναι είτε δικαιούχος είτε συνδικαιούχος.

Τα οικονομικά/περιουσιακά στοιχεία θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην αίτηση και η αλλαγή τους δεν είναι δυνατή.

Στην περίπτωση που τα κριτήρια ικανοποιούνται, θα εμφανιστεί και το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται αναλυτικά οι λόγοι μη εκπλήρωσης των κριτηρίων.

Όπως επισημαίνουν στο υπουργείο Οικονομικών, αν κάποιος πέρυσι δικαιούνταν το μέρισμα, είχε εγκεκριμένη αίτηση αλλά τελικά δεν το πληρώθηκε, θα πρέπει να ελεγχθεί ο αριθμός IBAN, καθώς στις περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις είτε ο λογαριασμός ήταν λάθος, είτε ανενεργός.

Η μόνη δυνατή μεταβολή της σύνθεσης του νοικοκυριού είναι η περίπτωση γέννησης τέκνου μετά την 31/12/2017. Το τέκνο μπορεί να προστεθεί εφόσον εισαχθεί ο αριθμός ΑΜΚΑ. Σε περίπτωση θανάτου μέλους του νοικοκυριού, η ενημέρωση γίνεται αυτόματα εφόσον έχει δηλωθεί ο θάνατος στο ληξιαρχείο.

Στην περίπτωση που η οικία ανήκει σε ανήλικο μέλος, τότε η αίτηση θα υποβληθεί από τον πρώτο ενήλικα φιλοξενούμενο ο οποίος θα θεωρείται και δικαιούχος.

Περιορισμένα αναμένονται φέτος τα προβλήματα που αφορούν τα ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, καθώς αυτά έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις για το έτος 2017. Βέβαια, απαραίτητη είναι η συγκατάθεση όλων των φιλοξενούμενων ενηλίκων, μέσω της ειδικής φόρμας που πρέπει τα ίδια να συμπληρώσουν.

Προσοχή: Οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούν να αιτηθούν μερίσματος, εφόσον έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνταν εντός του 2017 ακόμα και εάν τώρα δεν διαμένουν στο νοικοκυριό που είχαν δηλώσει. Το ίδιο ισχύει ακόμη κι αν κάποιος έχει φιλοξενηθεί για μόλις ένα μήνα εντός του 2017.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για το κοινωνικό μέρισμα έχουν και αλλοδαποί, αρκεί να πληρούν το κριτήριο νόμιμης και μόνιμης διαμονής για μία πενταετία στην Ελλάδα.

Οι φιλοξενούμενοι σε ιδρύματα, για τις ανάγκες του Κοινωνικού Μερίσματος, δεν λογίζονται ως φιλοξενούμενοι. Μπορούν να κάνουν κανονικά αίτηση εφόσον έχουν κωδικούς taxis.

Πηγή: euro2day.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει