Πέθανε ο εφευρέτης της κασέταςΠρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2021, 12:34

Ο Λου Οτενς, ο Ολλανδός μηχανικός που εφηύρε την κασέτα ήχου, πέθανε σε ηλικία 94 ετών. Ο μηχανικός πέθανε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ντουίζελ, το περασμένο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την οικογένειά του.

Περίπου 100 δισεκατομμύρια κασέτες έχουν πουληθεί σε όλο τον κόσμο από τότε που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960. Η εφεύρεση των Οτενς άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι άκουγαν μουσική, ενώ υπήρξε ακόμη και μια άνοδος της κασέτας τα τελευταία χρόνια.

Ο Οτενς έγινε επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης προϊόντων της Philips το 1960, όπου αυτός και η ομάδα του ανέπτυξαν την κασέτα. Το 1963, η ανακάλυψη του παρουσιάστηκε στην έκθεση ηλεκτρονικών και ραδιοφώνου του Βερολίνου και σύντομα έγινε παγκόσμια επιτυχία. Ο Οτενς συμφώνησε με τη Philips και τη Sony και το προϊόν του κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Το 2013, στην 50η επέτειο της δημιουργίας του, είπε στο περιοδικό Time ότι ήταν ένας «θρίαμβος» από την πρώτη μέρα.

Ο Οτενς συμμετείχε επίσης στην ανάπτυξη των cd μετέπειτα, τα οποία έχουν καταγράψει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως μέχρι σήμερα. Το 1982, όταν η Philips παρουσίασε ένα CD player, ο Ottens είπε: «Από εδώ και στο εξής, η συμβατική αναπαραγωγή δίσκων είναι ξεπερασμένη».

Αποσύρθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα. Όταν ρωτήθηκε για την καριέρα του, είπε ότι η μεγαλύτερη λύπη του ήταν ότι η Sony και όχι η Philips είχαν δημιουργήσει το εμβληματικό κασετόφωνο, το Walkman.

Οι κασέτες έχουν σημειώσει μια απίθανη αύξηση της δημοτικότητάς τους τα τελευταία χρόνια. Πολλοί καλλιτέχνες, όπως η Lady Gaga και οι Killers, έχουν κυκλοφορήσει τη μουσική τους σε κασέτες. Σύμφωνα με στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, η πώληση κασετών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 αυξήθηκε κατά 103% σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο του προηγούμενου έτους. Και στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις κασετών αυξήθηκαν κατά 23% το 2018 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Πηγή: BBC


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2021, 12:34Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει