Πέμπτη στις εξαγωγές η Ελλάδα στην ΕΕ

Η Ελλάδα είναι η πέμπτη χώρα σε ρυθμό ανάπτυξης των εξαγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2011.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος εκτιμά πως η συνολική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, θα φτάσει το 39,7%.

Αντιθέτως οι εισαγωγές εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 11,9% και το εμπορικό έλλειμμα θα σημειώσει μείωση κατά 33,1%.

Παρ΄όλα αυτά, όμως, και ενώ συνεχίζονται τα «άλματα» των ελληνικών εξαγωγών – αξίας 8,3 δισ. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο 2011 – τα καθημερινά προβλήματα για τους Έλληνες εξαγωγείς παραμένουν και αφορούν κυρίως στην εντεινόμενη έλλειψη ρευστότητας, την γραφειοκρατία, την αθέτηση των υποχρεώσεων της Πολιτείας απέναντι στις επιχειρήσεις, την πιστοποίηση και την ανάγκη εξορθολογισμού του φορολογικού συστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό ο Σύνδεσμος Εξαγωγών Β. Ελλάδας (ΣΕΒΕ) επισημαίνει σε νέα επιστολή του τα πέντε συν ένα σημεία που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη συνέχιση της σταθερά ανοδικής πορείας των ελληνικών εξαγωγών.

Ο Σύνδεσμος ζητά άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, περιστολή της φοροδιαφυγής, εξάλειψη της γραφειοκρατίας, ορθολογικοποίηση της φορολογίας και επιβολή ελέγχου και εποπτείας στην αγορά.

Επιπλέον, ο ΣΕΒΕ κάνοντας λόγο για αρνητική δημοσιότητα της χώρας μας τους τελευταίους 18 μήνες, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι «είναι αδύνατο να συνεχιστεί η ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών, εάν δεν σταματήσουν να μπαίνουν διαρκώς προσκόμματα στο εγχείρημα της εξωστρέφειας».

Τα στοιχεία

Ειδικότερα σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για την πορεία του ευρωπαϊκού εξωτερικού εμπορίου εμπορευματικών συναλλαγών και στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2011, η χώρα μας βρίσκεται στην 20η θέση της εξαγωγικής κατάταξης της ΕΕ-27, οριακά υψηλότερα από την Βουλγαρία και την Λιθουανία.

Στο ίδιο διάστημα οι ευρωπαϊκές εξαγωγές σημείωσαν αύξηση συνολικά κατά 18,4%, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 37%. Κι ως εκ τούτου η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη πεντάδα των οικονομιών της ΕΕ-27 που σημειώνει την υψηλότερη θετική μεταβολή στην πορεία των εξαγωγών τους το εξεταζόμενο διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές εξαγωγές στο πρώτο πεντάμηνο του 2011 βρίσκονται κατά 18,6% πάνω από το αντίστοιχο διάστημα του 2007 (που ήταν το υψηλότερο των τελευταίων ετών), γεγονός που καταδεικνύει την ολική επαναφορά των ελληνικών εξαγωγών σε θετική τροχιά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει