Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Παγιώνεται η νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις δημοτικές εκλογές της ΠΓΔΜ

Το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι αναδεικνύεται σε μεγάλο νικητή του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή, ενώ στο αλβανικό πολιτικό μπλοκ επικράτησε το συγκυβερνών κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι.

Οι δημοτικές εκλογές διεξήχθησαν για την ανάδειξη νέων δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων στους 81 δήμους της χώρας. Όπως ανακοίνωσε η Κρατική Εκλογική Επιτροπή της ΠΓΔΜ, από τον πρώτο γύρο των εκλογών εξελέγησαν 51 δήμαρχοι, εκ των οποίων οι 39 προέρχονται από το VMRO-DPMNE και οι 8 από το DUI.

Από τις τάξεις του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι εξελέγησαν μόνον δύο δήμαρχοι από τον πρώτο γύρο. Το VMRO-DPMNE επικράτησε από τον πρώτο γύρο σε μερικούς μεγάλους δήμους της χώρας, όπως στο Πρίλεπ και στην Οχρίδα, καθώς και στους περισσότερους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος των Σκοπίων.

Ο δεύτερος γύρος είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί σε 30 δήμους, στις 7 Απριλίου, μεταξύ άλλων και στην υπερδημαρχεία των Σκοπίων, στην οποία θα αναμετρηθούν ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE Κότσε Τραγιάνοφσκι, ο οποίος στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε ποσοστό περίπου 48% και ο υποψήφιος της αντιπολιτευόμενης «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM) Γιάνι Μακραντούλι, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό περίπου 28%.

Όσον αφορά το αλβανικό πολιτικό μπλοκ στην ΠΓΔΜ, το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι επικράτησε από τον πρώτο γύρο σε 8 αλβανικούς δήμους ενώ απέκτησε σοβαρό προβάδισμα ενόψει του δεύτερου γύρου σε αρκετούς ακόμη αλβανικούς δήμους, επιβεβαιώνοντας έτσι την – σχεδόν καθολική – κυριαρχία του μεταξύ των αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ.

Μεταξύ άλλων, το DUI νίκησε στο μεικτό εθνοτικά δήμο του Κίτσεβο, που είχε αναδειχθεί ως το σαφώς «θερμότερο» σημείο της εκλογικής αναμέτρησης, η οποία έλαβε έτσι έντονα διεθνοτικό χαρακτήρα. Η νίκη του κόμματος του Αλί Αχμέτι στο Κίτσεβο αποδίδεται, σε μεγάλο βαθμό, στη μαζική έλευση ψηφοφόρων από την αλβανική διασπορά, οι οποίοι ήρθαν να ψηφίσουν ώστε στο Κίτσεβο να εκλεγεί Αλβανός δήμαρχος.

Στο Τέτοβο,το οποίο θεωρείται η άτυπη «πρωτεύουσα» των Αλβανών της ΠΓΔΜ, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος για την ανάδειξη δημάρχου, ωστόσο η υποψήφια του DUI Τεούτα Αρίφι αποκτά προβάδισμα, αφού στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε ποσοστό περίπου 39% έναντι 32% που συγκέντρωσε ο βασικός αντίπαλος της και σημερινός δήμαρχος του Τετόβου Σάντι Μπετζέτι, ο οποίος υποστηρίζεται από το αντιπολιτευόμενο «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) του Μέντουχ Θάτσι.

ΠΗΓΗ: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει