Παιχνίδια Ρώσων και Αμερικανών στην πλάτη των ΚούρδωνΜε θριαμβολογίες και επαινετικά σχόλια αναφέρονται τα τουρκικά ΜΜΕ στην αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταλήξει σε ένα κοινό καταδικαστικό ψήφισμα ως προς την τουρκική εισβολή στη Συρία. Η στάση της Ρωσίας απέτρεψε τελικά τη διαμόρφωση συνθηκών για την έκδοση ενός τέτοιου ψηφίσματος. Η Μόσχα στήριξε σθεναρά την Τουρκία, όπως άλλωστε αναμενόταν. Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας είχε ζητήσει η Γαλλία, αλλά, έστω και για τα μάτια του κόσμου, η συζήτηση δεν κατέληξε σε κάποιο αποτέλεσμα. Και αυτό ήταν αναμενόμενο, δεδομένης και της αμφίσημης -αν όχι χαώδους- θέσης των ΗΠΑ και του Ντόναλντ Τραμπ προσωπικά στο ζήτημα της τουρκικής εισβολής.

Στη γενική σύγχυση προστέθηκαν και πληροφορίες για σχετικό ψήφισμα που προωθείται στην αμερικανική Γερουσία και μάλιστα από Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές με κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Όλα αυτά λίγα εικοσιτετράωρα μετά το πράσινο φως που άναψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στον Ταγίπ Ερντογάν για την έναρξη της εισβολής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στα κουρδικά εδάφη της βορείου Συρίας και ενώ αναμένεται στις 13 Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον για επίσημη επίσκεψη ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ως προς τη στάση της Μόσχας τώρα, διεθνείς αναλυτές, έμπειροι Τούρκοι δημοσιογράφοι που εργάζονται στο εξωτερικό αλλά και Έλληνες διπλωμάτες με γνώση του αντικειμένου συμφωνούν πως η Ρωσία προς το παρόν δεν έχει κανέναν λόγο να εμποδίσει την Άγκυρα να ολοκληρώσει αυτήν τη φάση των σχεδίων της. Ο λόγος είναι ευνόητος. Εγκαταλελειμμένοι από τους Αμερικανούς, οι Κούρδοι της Συρίας δεν έχουν μπροστά τους άλλη επιλογή από το να συνεννοηθούν και, άρα, να συμφωνήσουν με την κεντρική κυβέρνηση της Δαμασκού και τον πρόεδρο Άσαντ. Δηλαδή να «τα βρουν» με τον σύμμαχο της Ρωσίας στη Συρία.

Η στάση της Μόσχας είναι κυνικά ορθολογιστική, αλλά βασίζεται σε υπαρκτά δεδομένα. Επί της ουσίας, ο ρωσικός πολιτικός κυνισμός συναντά τον απόλυτο κυνισμό του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με αποτέλεσμα την παγίδευση του κουρδικού στοιχείου στη Συρία σε ένα ανυπέρβλητο αδιέξοδο. Δεν θα είναι η πρώτη φορά άλλωστε. Ο κουρδικός παράγοντας εγκαταλείφθηκε στη μοίρα του πολλές φορές από την αποσύνθεση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις τα τουρκικά ΜΜΕ ζητωκραυγάζουν για την απόφαση της ιταλικής εταιρείας πετρελαιοειδών ENI, η οποία διά στόματος ανώτατου στελέχους της στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό France 24 ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να προβεί σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στα οικόπεδα που της έχουν παραχωρηθεί από τη Λευκωσία εάν είναι να αρχίσει ένας πόλεμος με την Τουρκία.

«Δεν θα προχωρήσουμε σε πηγάδια έναντι πολέμου» είπε ο Claudio Descalzi, ανώτερο εκτελεστικό στέλεχος της ΕΝΙ. «Δεν ανησυχώ, αλλά, αν κάποιος εμφανιστεί με πολεμικά πλοία, εγώ δεν θα σκάψω πηγάδια στη θάλασσα» συμπλήρωσε ο Ιταλός τεχνοκράτης, ξεκαθαρίζοντας το πλαίσιο αντιδράσεων της εταιρείας του.

Τα «οικόπεδα» στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν παραχωρηθεί κατόπιν διαγωνισμού στην ΕΝΙ από κοινού με τη γαλλική TOTAL.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019, 10:38

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει