Παιχνίδι για γερά νεύρα στην ανατολική Μεσόγειο

Αλλαγή πορείας φαίνεται να πραγματοποίησε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis τις τελευταίες ώρες, όπως δείχνει ο παρακάτω χάρτης. 

Ενώ το πλοίο, στις 15.00 το μεσημέρι της Τρίτης κατευθυνόταν προς τα νοτιοδυτικά, πριν από λίγη ώρα, το απόγευμα της ίδιας μέρας, φαίνεται να πραγματοποίησε στροφή και να πλέει στην αντίθετη κατεύθυνση, προς τα βορειοανατολικά και την Κύπρο. Η πορεία που αναμένεται να ακολουθήσει το πλοίο στη συνέχεια παραμένει άγνωστη, ενώ η αλλαγή της έγινε μόλις οκτώ ναυτικά μίλια πριν φτάσει το σκάφος στο όριο της παράνομα δεσμευμένης με Navtex περιοχής από την Άγκυρα, που είναι σε ισχύ μέχρι τις 23 Αυγούστου. 

Να σημειωθεί ότι το πλοίο βρίσκεται 60 ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ το συνοδεύουν 10 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. 

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο βρίσκεται από χθες, Δευτέρα το απόγευμα στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή έχοντας ποντίσει καλώδια προκειμένου, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, να διεξάγει έρευνες. Ωστόσο η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι το πλοίο δεν μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνες λόγω του θορύβου που προκαλούν οι μηχανές των παρακείμενων πλοίων παρεμποδίζοντας τις σχετικές εργασίες. 

Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό συνεχίζει να παρακολουθεί στενά και να του εκπέμπει μηνύματα ειδοποιώντας το Oruc Reis ότι βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλώντας το να αποχωρήσει από αυτή.

Δείτε την ακριβή τοποθεσία και κατεύθυνση του Oruc Reis στις 20.00 το βράδυ της Τρίτης

Δείτε την κατεύθυνση του πλοίου στις 15.00 της Τρίτης

Δείτε πού βρίσκεται το Oruc Reis αυτήν τη στιγμή:

Συνεδρίαση Συμβουλίου Άμυνας υπό την προεδρία του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας (Σ.ΑΜ.) πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικολάου Παναγιωτόπουλου, όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής και σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύγκληση του Συμβουλίου Άμυνας πραγματοποιείται προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, να αξιολογηθούν οι διαθέσιμες πληροφορίες, να εξετασθούν ζητήματα τακτικής φύσεως και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

«Εσείς να φύγετε από την τουρκική ΑΟΖ» 

Κλιμακώνεται η ένταση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου πλέει για δεύτερη μέρα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, με την Τουρκία να εντείνει τις πιέσεις, συνεχίζοντας την προκλητική της τακτική.

Κι αυτό γιατί, στα μηνύματα που εκπέμπουν διαρκώς οι ελληνικές φρεγάτες ότι πρέπει να αποχωρήσουν το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και τα συνοδευτικά τουρκικά πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, οι κυβερνήτες των τουρκικών φρεγατών απαντούν ότι βρίσκονται εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, οι κυβερνήτες των τουρκικών πλοίων απαντούν στους Έλληνες κυβερνήτες ότι δεν πλέουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά «εντός της τουρκικής ΑΟΖ». Άρα θα πρέπει εκείνοι να εξέλθουν από την «τουρκική ΑΟΖ», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Υπό την στενή παρακολούθηση των ελληνικών πολεμικών πλοίων, το τουρκικό σεισμογραφικό «Oruc Reis» κινείται με δυτική κατεύθυνση προς τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Καρπάθου με μικρή ταχύτητα.

 

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει