Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Πακτωλός εκατομμυρίων σε… μουσεία, φεστιβάλ και συλλόγους

Κάθε άλλο παρά «αναίμακτη» για τον Κρατικό Προϋπολογισμό είναι η λειτουργία πολλών εκ των Οργανισμών, που μπαίνουν στον δοκιμαστικό σωλήνα της εργασιακής εφεδρείας, καθώς αν και στηρίζονται θεωρητικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία έχοντας νομικό καθεστώς Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, οι επιχορηγήσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι συνολικές επιχορηγήσεις στα πολιτιστικά ιδρύματα ξεπέρασαν τα 101 εκατομμύρια ευρώ (!), ενώ μόνο για τα μουσεία- υποτίθεται ιδιωτικά- οι επιχορηγήσεις έφτασαν στα 12,7 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή πήρε 1 εκατ. ευρώ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου 3,6 εκατ. ευρώ, ο Οργανισμός Εθελοντισμού «Έργο Πολιτών» 1,5 εκατ. ευρώ, το Ελληνικό Φεστιβάλ 4,8 εκατ. ευρώ, το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού 2,4 εκατ. ευρώ, η Εθνική Λυρική Σκηνή 19 εκατ. ευρώ και μια πληθώρα άλλων πολιτιστικών ιδρυμάτων- θεωρητικά ιδιωτικής πρωτοβουλίας- άλλα 34,5 εκατ. ευρώ.

Συνολικά οι επιχορηγήσεις στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου ξεπέρασαν το 1 δισ ευρώ και όπως έχει επισημάνει και η Τρόικα, πολλά από αυτά τα κονδύλια σκεπάζονται από ένα πέπλο αδιαφάνειας, αφού δεν υπάρχει λογοδοσία.

πηγή: iefimerida.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει