Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

«Πανδημία» απειλών κυβερνοκατασκοπείας στις ΗΠΑ

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Κίρστεν Νίλσεν δήλωσε ότι οι Αμερικανοί βρίσκονται αντιμέτωποι με μία «πανδημία» απειλών από κατασκόπους στον κυβερνοχώρο, αλλά κι από χάκερ σε ολόκληρο τον κόσμο επαναλαμβάνοντας μία προειδοποίηση που είχε κάνει προηγούμενα, μεταδίδει το ABC News.

Η «ιογενής εξάπλωση» επικίνδυνου λογισμικού έχει προκαλέσει «ένα παγκόσμιο ξέσπασμα κυβερνοεπιθέσεων, αλλά κι αδυναμιών στον κυβερνοχώρο» επεσήμανε η ίδια, στην διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας της ενώπιον μιας επιτροπής στην Γερουσία.

Όπως τόνισε, η υπηρεσία της κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να προστατεύσει (ηλεκτρονικά) την διεξαγωγή των επικείμενων ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο από ξένες επεμβάσεις.

«Καθώς απομένουν μόλις μερικές εβδομάδες για την πραγματοποίηση των ενδιάμεσων εκλογών κυριαρχεί στο μυαλό των περισσότερων Αμερικανών, η ρωσική εμπλοκή στις εκλογές του 2016. Επρόκειτο για μία άμεση επίθεση στην δημοκρατία μας. Δεν πρέπει, δεν μπορούμε και δεν θα ανεχθούμε παρόμοιες επιθέσεις ή δεν θα επιτρέψουμε να συμβούν πάλι» είπε.

Για την 6η Νοεμβρίου, ημέρα της διεξαγωγής των εκλογών, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη «αισθητήρων ασφάλειας» στα συστήματα του υπουργείο και σε παναμερικανικό επίπεδο, ενώ έχει καλυφθεί ποσοστό 90% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, σύμφωνα με την Νίλσεν.

«Την ημέρα των εκλογών θα βρισκόμαστε έξω και σε πλήρη διάταξη, ενώ έχουμε οργανώσει μία ψηφιακή παναμερικανική ‘αίθουσα διαχείρισης κρίσης,’ προκειμένου να βοηθήσουμε τους συνεργάτες μας» πρόσθεσε η ίδια.

Στο μεταξύ, μέλη του Κογκρέσου έχουν επεξεργαστεί ηλεκτρονικά μηνύματα μεταξύ του απόστρατου υποστράτηγου Μάικλ Φλιν την περίοδο που ήταν υψηλόβαθμος σύμβουλος στον (τότε) προεδρικό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ και τουλάχιστον ενός ατόμου που σχετίζονταν με τον Ρεπουμπλικάνο Πίτερ Σμιθ.

Ο Σμιθ, προσπάθησε μυστικά να αποσπάσει χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα της Χίλαρι Κλίντον, για τα οποία ο ίδιος πίστευε ότι είχαν υποκλαπεί από Ρώσους χάκερ, όπως δήλωσαν πηγές στο ABC News.

Τα στοιχεία αυτά παραδόθηκαν από τους κληρονόμους του Σμιθ που απεβίωσε τον Μάιο του 2017 σε μέλη της ομάδας έρευνας του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ, αλλά και μέλη του Κογκρέσου, σύμφωνα με τον Γουίλιαμ Ένσινγκ, δικηγόρο των κληρονόμων του Σμιθ.

Ο ειδικός ερευνητής, μετά από ενάμισι και πλέον χρόνο από τον θάνατο του Σμιθ, προσπαθεί να εντοπίσει τα 30.000 και πλέον ηλεκτρονικά μηνύματα τα οποία υπεκλάπησαν από τον ηλεκτρονικό διαμετακομιστή της Κλίντον κι αποτελούν ένα ενεργό τμήμα της έρευνας που διεξάγεται για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας, στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Πριν από τον θάνατό του, ο Σμιθ είχε δηλώσει στην εφημερίδα WSJ ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του, είχαν εντοπίσει πέντε ομάδες αποτελούμενες από χάκερ, που ισχυρίζονταν ότι είχαν ηλεκτρονικά μηνύματα της Κλίντον. Μεταξύ αυτών και δύο ομάδες, για τις οποίες ο Σμιθ πίστευε ότι είχαν συσταθεί από Ρώσους.

Ωστόσο, στο τέλος, δεν εντοπίστηκε τίποτα το συγκεκριμένο από την επιχείρηση αυτή.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει