Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Παραιτήθηκε γάλλος υπουργός επειδή είχε λογαριασμό στην Ελβετία

O γάλλος υπουργός Προϋπολογισμού Ζερόμ Καϊζάκ.

Την παραίτηση του γάλλου υπουργού Προϋπολογισμού Ζερόμ Καϊζάκ ανακοίνωσε την Τρίτη το Παρίσι. Η απομάκρυνση του Καϊζάκ γίνεται στη σκιά δικαστικής έρευνας για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος καθώς στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών βρίσκεται αδήλωτος τραπεζικός λογαριασμός που διατηρούσε στην Ελβετία έως το 2010.

Στο υπουργείο Προϋπολογισμού αντικαθίσταται από τον Μπερνάρ Καζνέβ, αρμόδιο μέχρι και την Τρίτη επί ευρωπαϊκών ζητημάτων.

Ο Ζερόμ Καϊζάκ έχει βρεθεί σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, αφού σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές πιθανότατα είναι δική του η φωνή που ακούγεται σε ένα ηχητικό ντοκουμέντο να παραδέχεται ότι έχει λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα.

Την υπόθεση έφερε στο φως η ερευνητική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mediapart.

Η προκαταρκτική έρευνα για την ύπαρξη λογαριασμού είχε ξεκινήσει στις 8 Ιανουαρίου και οι πρώτες αποκαλύψεις έγιναν σε μια περίοδο που ο υπουργός είχε αρχίσει επαφές με τους συναδέλφους του για να καθορίσει τι περικοπές θα μπορούσαν να γίνουν στα υπουργεία ώστε να μειωθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Ο 60χρονος Καϊζάκ, που είναι γιατρός, είχε κάνει περιουσία χάρη στις εμφυτεύσεις μαλλιών. Αρνούνταν κατηγορηματικά ότι διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία, όμως την Τρίτη η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ξεκινά δικαστική έρευνα σε βάρος του για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με τη Mediapart, ο λογαριασμός που διατηρούσε ο Καϊζάκ στην τράπεζα UBS έκλεισε το 2010 και τα χρήματα μεταφέρθηκαν στη Σιγκαπούρη. Τον Δεκέμβριο η ιστοσελίδα έδωσε στη δημοσιότητα ένα ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο ένας άνδρας -ο υπουργός Προϋπολογισμού κατά τον δικτυακό τόπο- ακουγόταν να παραδέχεται την ύπαρξη λογαριασμού στην Ελβετία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει