Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2020, 18:49

Η ουκρανική βουλή έκανε αποδεκτή σήμερα την παραίτηση του πρωθυπουργού Ολέξι Χόντσαρουκ, την οποία υπέβαλλε χθες και η οποία υπήρξε μέρος ενός σαρωτικού κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Τη θέση του 35χρονου Χόντσαρουκ, ο οποίος υπήρξε ο νεαρότερος πρωθυπουργός της χώρας όταν ανέλαβε πέρυσι τα καθήκοντα του, στις 29 Αυγούστου του 2019, αναμένεται να αναλάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντενίς Σμιγκάλ.

Αφότου η ουκρανική βουλή έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Χόντσαρουκ, με 353 ψήφους, ενώ θα αρκούσαν οι 226, υπέβαλλε την παραίτηση του σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο.

Πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας ενώπιον των βουλευτών μίλησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος παρουσίασε την υποψηφιότητα του Σμιγκάλ για τη θέση του πρωθυπουργού της νέας κυβέρνησης.

Παρουσιάζοντας τον υποψήφιο πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε: «Αυτά τα χρόνια είχαμε πολλές κυβερνήσεις, είχαμε κυβέρνηση «τεχνοκρατών» και κυβέρνηση «κλεπτοκρατών», κυβέρνηση «σωτηρίας», κυβέρνηση «ισχυρών επιχειρηματιών», κυβέρνηση «σωτηρίας των ισχυρών επιχειρηματιών», κτλ. Πιστεύω ότι επιτέλους θα υπάρξει κυβέρνηση για τον κόσμο».

Ο Ζελένσκι εξήρε ορισμένα επιτεύγματα της κυβέρνησης Χόντσαρουκ, αλλά επισήμανε και σοβαρές αποτυχίες στο έργο της, ενώ δήλωσε ότι η νυν κυβέρνηση είναι η πρώτη στην οποία δεν υπήρχε διαφθορά. «Το να μην κλέβει κανείς όμως δεν αρκεί», είπε ο Ζελένσκι, καταγράφοντας στις επιτυχίες της τη μείωση του πληθωρισμού, την καταπολέμηση της παραοικονομίας, την έναρξη των ιδιωτικοποιήσεων, τις χρηματοδοτήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Όμως! Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν είναι αρκετό για τους Ουκρανούς», είπε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος άσκησε ιδιαίτερα κριτική στο έργο της Κρατικής Τελωνειακής Υπηρεσίας, αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη πτωτική τάση όσον αφορά στην ανάπτυξη της βιομηχανίας και είπε ότι η κυβέρνηση απέτυχε να εξηγήσει την πολιτική της στον τομέα των κοινωνικών τελών και πρωτίστως αυτών που αφορούν στο φυσικό αέριο.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2020, 18:49

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει