Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Μεταφορών Εντοάρντο ΡίξιΈνας υφυπουργός προερχόμενος από τη Λέγκα υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του αφού κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση, μια κίνηση που φαίνεται να αποτρέπει τη σύγκρουση των δύο εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ιταλία.

Δικαστήριο της Γένοβας καταδίκασε τον υφυπουργό Μεταφορών Εντοάρντο Ρίξι σε φυλάκιση τριών ετών και πέντε μηνών για απάτη με τα θεσμικά έξοδα που δήλωνε την εποχή που ήταν περιφερειακός σύμβουλος στην περιοχή της Λιγουρίας, το 2010-12. Ο ίδιος αρνείται ότι διέπραξε οποιοδήποτε αδίκημα, όμως υπέβαλε την παραίτησή του στον ηγέτη της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με την κυβέρνηση. Ο Ρίξι δεν πρόκειται να οδηγηθεί στη φυλακή, τουλάχιστον μέχρι την εκδίκαση της έφεσής του.

Πολλά στελέχη της Λέγκας είχαν απορρίψει τις εκκλήσεις του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων, του κυβερνητικού εταίρου τους, να παραιτηθεί ο Ρίξι στην περίπτωση που καταδικαστεί. Η απόφαση του ίδιου να παραιτηθεί θα επιτρέψει στα δύο κόμματα να αποφύγουν άλλη μια σύγκρουση αμέσως μετά την προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές κατά τη διάρκεια της οποίας ανταγωνίζονταν για τις ψήφους των Ιταλών και εξαπέλυαν διαρκώς επιθέσεις οι μεν στους δε.

“Αποδέχομαι την παραίτησή του μόνο και μόνο για να προστατεύσω τον ίδιο και την κυβέρνηση από ανόητες επιθέσεις” ανέφερε ο Σαλβίνι σε ανακοίνωσή του Πρόσθεσε ότι είναι πεπεισμένος για την εντιμότητα του Ρίξι και τον διόρισε εκπρόσωπο της Λέγκα για τον τομέα των μεταφορών και των υποδομών – μια κομματική αλλά όχι και κυβερνητική θέση. Όπως είπε, είχε λάβει την επιστολή παραίτησης πριν ανακοινωθεί η καταδίκη του Ρίξι.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο υφυπουργός υπέβαλε παραίτηση στον Σαλβίνι και όχι στον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, αφού εκείνος –και όχι οι αρχηγοί των κομμάτων– είναι αρμόδιος για να αποδεχτεί ή να απορρίψει μια παραίτηση. Ο Κόντε πάντως είπε αργότερα ότι έχει λάβει την επιστολή παραίτησης και την έκανε δεκτή.

Σε μια παρόμοια υπόθεση, τον Απρίλιο, άλλος ένας υφυπουργός Μεταφορών προερχόμενος από τη Λέγκα, ο Αρμάντο Σίρι, τέθηκε υπό έρευνα με την κατηγορία της διαφθοράς. Ο Σαλβίνι απέρριπτε επί εβδομάδες τις πιέσεις των 5 Αστέρων να παραιτηθεί ο Σίρι, μέχρι που τελικά υποχώρησε.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019, 18:32

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει