Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Πιθανή η επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα

Δύσκολο αναμένεται να είναι το επόμενο δίμηνο για την πορεία της οικονομίας σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως αναφέρουν πληροφορίες, στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασε χθες το απόγευμα, στα γραφεία της Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος, στη Βουλή.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απέδωσε τις δυσκολίες στη συνεχιζόμενη ύφεση αλλά άφησε να διαφανεί συγκρατημένη αισιοδοξία, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία ορισμένων δεικτών.

Κατά τις ίδιες κοινοβουλευτικές πηγές του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα του χρονοδιαγράμματος και των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, λόγω της ύφεσης που επικρατεί στην ελληνική οικονομία.

Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι πρόκειται να στείλει τις επόμενες μέρες επιστολή στους Ευρωπαίους ομολόγους του, κατόπιν συνεννόησης με το Eurogroup, ζητώντας τους να επικυρωθεί το συντομότερο από τα εθνικά τους κοινοβούλια η συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Ανέφερε ότι η κύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο αναμένεται να γίνει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε της διαπραγμάτευσης με την Φινλανδία καθώς το επιβάλλουν οι αποφάσεις της Ε.Ε και χαρακτήρισε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανήθικη τη στάση της ΝΔ καθώς, όπως φέρεται να είπε, ο κ. Σαμαράς γνώριζε την στάση των Φινλανδών αφού είχε συζητήσει μαζί τους προ μηνών, όταν οι τελευταίοι ήταν ακόμη αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε προβληματισμένος σε ότι αφορά την ιδιωτικοποίηση άμεσα, εισηγμένων στο Χρηματιστήριο κρατικών επιχειρήσεων, επειδή ο δείκτης τους είναι ιδιαίτερα χαμηλός.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τόσο η Βάσω Παπανδρέου όσο και άλλοι βουλευτές ζήτησαν από τον κ. Βενιζέλο να μην προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ κατά 23% στην εστίαση και εκείνος δεσμεύτηκε να ξαναδεί τους φορολογικούς συντελεστές στη διάρκεια κατάρτισης του Εθνικού Φορολογικού Σχεδίου.

Η κα. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε τον προβληματισμό αν θα προχωρήσει η εφαρμογή της απόφασης της Ε.Ε στις 21ης Ιουλίου, επικαλούμενη την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας ότι δανείζεται με σχεδόν 7% και θα δανείζει την Ελλάδα με 3,5%.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει