Πληροφορίες για τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας- Γερμανίας στο Βερολίνο


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020, 19:26

Συνάντηση στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε πριν από ένα 24ωρο, τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, μεταξύ του Ιμπραχίμ Καλίν, διπλωματικού συμβούλου του προέδρου Ερντογάν, εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας και βασικού συνεργάτη του Τούρκου προέδρου, της Ελένης Σουρανή, διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του διπλωματικού συμβούλου Γιαν Χέκερ, με αντικείμενο την αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε μετά βεβαίως της απόφασης του τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας και του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε χώρο μουσουλμανικής λατρείας μετά την ακύρωση του διατάγματος του 1934 του Κεμάλ Ατατούρκ, που μετέτρεπε το Ναό σε μουσείο.

Την πληροφορία περί της τριμερούς συναντήσεως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Open και μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει επιβεβαιωθεί από το ελληνικό YΠΕΞ, ούτε σημειώνεται αναφορά από τουρκικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, την συνάντηση αποκάλυψε ο ίδιος ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χωρίς ωστόσο και αυτό να επιβεβαιώνεται.

Παρ’ όλα αυτά, ανεξάρτητες πηγές στην Αθήνα επιβεβαιώνουν την συνάντηση χωρίς να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστή η πλήρης ατζέντα της συνάντησης αλλά επισημαίνεται πως ο Ιμπραχίμ Καλίν και η Ελένη Σουρανή έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν για την προετοιμασία της πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας Μητσοτάκη – Ερντογάν, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν το καθεστώς λειτουργίας της Αγίας Σοφίας.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020, 19:27

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει