«Πνίγηκε» στη σκόνη η Κύπρος


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020, 09:46

Υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης παρατηρούνται στην ατμόσφαιρα σύμφωνα με τις μετρήσεις των επίγειων Σταθμών του Δικτύου Παρακολούθησης της Ποιότητας Αέρα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Επειδή η σκόνη περιέχει μικρού μεγέθους εισπνεύσιμα σωματίδια, που πιθανόν να έχουν αρνητική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία, το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) προτρέπονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοιχτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο.

Οι εργοδότες πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα (οργανωτικά ή και τεχνικά), αφού εκτιμήσουν τους κινδύνους για τους εργοδοτούμενούς τους που βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους και οι εργαζόμενοι σε τέτοιους χώρους συστήνεται όπως χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας.

Ενημερωτικά, οι τελευταίες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης σκόνης που μετρήθηκαν στις 08:00 π.μ. το πρωί της Τρίτης 29 Σεπτεμβρίου, στις ακόλουθες περιοχές ήταν:

Λευκωσία:                                    126   μg/m3

Λεμεσός:                                       95   μg/m3

Λάρνακα:                                        —   μg/m3

Πάφος:                                           72   μg/m3

Παραλίμνι:                                      92   μg/m3

Ζύγι:                                               42   μg/m3

Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου:                   47   μg/m3

 

Σημειώνεται ότι «σκόνη» σημαίνει εισπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10). Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, η οριακή τιμή αναφέρεται στη μέση ημερήσια τιμή και δεν πρέπει να υπερβαίνει την τιμή των 50 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο).

Περισσότερες πληροφορίες και συνεχής, άμεση ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ωριαίων μετρήσεων, βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.airquality.gov.cy και στην εφαρμογή «Air Quality Cyprus», η οποία μπορεί να εγκατασταθεί δωρεάν σε κινητό τηλέφωνο.

 

Πηγή: sigmalive.com


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020, 09:48

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει