Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Ποια επιδόματα κόβονται αναδρομικά από 1η Ιουλίου

Περικοπές σε επιδόματα, αποζημιώσεις και παροχές των δημοσίων υπαλλήλων από 10% έως 50% αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2011 βάζει η κυβέρνηση με στόχο την εξοικονόμηση μέχρι τέλος του έτους 175εκ. ευρώ.

Όλες οι περικοπές περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση» από τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρη Ρέππα και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η τροπολογία προκάλεσε την έντονη αντιδράση της ΑΔΕΔΥ, η οποία ανακοίνωσε οτι θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.

Η τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή προβλέπει περικοπή

30% έως 50% στο κίνητρο απόδοσης των υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΟΤΑ, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των διπλωματικών υπαλλήλων του επιστημονικού προσωπικού ειδικής νομικής υπηρεσίας, της νομικής υπηρεσίας των ευρωπαϊκών κοινοτήτων καθώς και του κλάδου εμπειρογνωμόνων του υπουργείου εξωτερικών.

25% στο ειδικό ερευνητικό επίδομα των ειδικών λειτουργικών επιστημόνων.
Κατά 20% περικόπτεται το ερευνητικό επίδομα στα μέλη ΔΕΠ και προσωπικού των ΤΕΙ, του Επιστημονικού Ερευνητικού Προσωπικού ΚΕΠΕ και των συμβούλων και παρέδρων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Επίσης κατά 20% μειώνεται το επίδομα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ, του ειδικού λειτουργήματος των αρχιερέων της Εκκλησίας, της ειδικής απασχόλησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και της ναυτικής εκπαίδευσης του εκπαιδευτικού προσωπικού των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού.

Επίσης κατά 20%, το ειδικό ερευνητικό επίδομα του διδακτικού προσωπικού των ΑΣΕ των μελών ΕΕΔΙΠ των ΑΣΕΙ, του διδακτικού προσωπικού των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, του επιστημονικού προσωπικού των Ινστιτούτων Εκπαιδευτικής Πολιτικής, και το επίδομα του ειδικού και εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ

15% θα μειωθεί το επίδομα βιβλιοθήκης των δικαστικών λειτουργών και του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η πάγια αποζημίωση των ιατροδικαστών, το ειδικό μουσικό επίδομα του μόνιμου καλλιτεχνικού προσωπικού της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Εθνικής Λυρικής Σκηνής και το ειδικό ερευνητικό επίδομα των καθηγητών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας
10% θα μειωθούν και τα ποσά που χορηγούνταν ως ειδική πρόσθετη αμοιβή ή ως επίδομα παραγωγικότητας στο ειδικό επιστημονικό προσωπικό των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών.

Αναμένεται επίσης μείωση 30% των ποσών που προβλέπονται ως κίνητρο ή ως πριμ παραγωγικότητας από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που καταβάλλονται στο προσωπικό με σχέση εργασίας του Δημοσίου, των Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και των ΟΤΑ.

Σε ετήσια βάση πέραν του 2011 που οι ρυθμίσεις ισχύουν από την 1η Ιουλίου, το δημόσιο θα κερδίσει 251εκ. ευρώ.

Ακόμα με την ίδια τροπολογία ο υπουργός οικονομικών θα μπορεί να αλλάξει τους διευθυντές εφοριών που απέτυχαν να πιάσουν τους στόχους των εσόδων.

Κινητοποιήσεις προανήγγειλε η ΑΔΕΔΥ

Για αιφνιδιαστική κίνηση έκανε λόγο η ΑΔΕΔΥ και όπως Αναφέρει σε ανακοίνωσή του θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

«Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι μάσκες έπεσαν οριστικά. Ο Υπουργός Οικονομικών ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε αποσύρει σχετική διάταξη στο πολυνομοσχέδιο, επανήλθε σήμερα αιφνιδιαστικά δημιουργώντας τετελεσμένα ενόψει νέου μισθολογίου και ναρκοθετώντας κάθε απόπειρα διαλόγου. Μετά από όλα αυτά οι Δημόσιοι Υπάλληλοι δεν έχουμε άλλο δρόμο, θα αντιδράσουμε δυναμικά με κινητοποιήσεις ακόμα και μέσα στον Αύγουστο», τονίζεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των Δημοσίων Υπαλλήλων.

«Η κυβέρνηση με συνεχείς οριζόντιες μειώσεις στους μισθούς και στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων προετοιμάζει το έδαφος ώστε τελικά να παρουσιάσει ένα νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα είναι κυριολεκτικά “πεινολόγιο” για όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει