Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Ποιός δολοφονεί τους Ιρανούς πυρηνικούς επιστήμονες;

Οι Αμερικανοί το αρνούνται. Το ίδιο και οι Ισραηλινοί. (Οι δεύτεροι κρυφοχαμογελώντας, σύμφωνα με ανώτατο Αμερικανό αξιωματούχο).

Άσχετα με το ποιος φταίει, το γεγονός παραμένει ότι κάποιος εξοντώνει συστηματικά τους Ιρανούς επιστήμονες, που ασχολούνται με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας τους.

Από το 2007, έχουν δολοφονηθεί τέσσερις, και ένας έχει μόλις γλιτώσει από βόμβα που εξερράγη στο αυτοκίνητό του.

Το πιο πρόσφατο θύμα ήταν ο 35χρονος Darioush Rezaeinejad που δολοφονήθηκε έξω από τον παιδικό σταθμό της κόρης τους από δυο οπλοφόρους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα.

Η δολοφονία του έχει εξοργίσει τους Ιρανούς, τα κρατικά ΜΜΕ των οποίων μιλάνε για «απεγνωσμένες» ενέργειες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Το 2010, ο επικεφαλής της ατομικής υπηρεσίας του Ιράν Fereydoon Abbasi τραυματίστηκε όταν εξερράγη μαγνητική βόμβα στο αυτοκίνητό του. Την ίδια μέρα βρήκε τον θάνατο, από παρόμοια βόμβα, ο πυρηνικός φυσικός Majid Shahriari. Ο πρόεδρος Ahmadinejad κατηγόρησε τους Σιωνιστές.

Το 2007 είχε πεθάνει από δηλητηρίαση ο πυρηνικός επιστήμονας Ardeshir Hassanpour. Το αμερικανικό Statfor είχε αποδώσει το θάνατό του στην ισραηλινή Μοσάντ. Την ίδια χρονιά σκοτώθηκε από έκρηξη τηλεχειριζόμενης βόμβας ο φυσικός Masoud Ali Mohammadi.

Οι ομάδες της ιρανικής αντιπολίτευσης ισχυρίζονται πως κάποιοι θάνατοι οφείλονται στις ίδιες τις ιρανικές αρχές που δολοφονούν τους διαφωνούντες και στη συνέχεια σπεύδουν να κατηγορήσουν τη Δύση και το Ισραήλ για τους θανάτους. Ο Mohammadi, λένε, δολοφονήθηκε από το καθεστώς επειδή υποστήριζε τον Mir Hossein Mousavi, που κατά πολλούς είναι ο πραγματικός νικητής των προεδρικών εκλογών του 2009.

Ένας πρώην ανώτατος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έχει πει πως πίσω από τις δολοφονίες κρύβεται το Ισραήλ, το οποίο όμως αποκλείεται να αναλάβει την ευθύνη ή να παραδεχτεί το ρόλο του. «Όποτε τους ρωτούσαμε, απλά χαμογελούσαν, και μας έλεγαν πως κάνουμε λάθος…», λέει.

Την ίδια άρνηση προβάλλουν και οι ΗΠΑ, με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου να χαρακτηρίζει παράλογες τις όποιες κατηγορίες τους απευθύνει το Ιράν. Η CIA όμως, είναι γνωστό πως στρατολογεί ξένους επιστήμονες, και ειδικά Ιρανούς, έτσι ώστε να μπορεί να συλλέγει πληροφορίες για την εξέλιξη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

S.A.-ABC News

Μπορεί επίσης να σας αρέσει