Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Πρακτικές ντάμπινγκ στις εισαγωγές σωλήνων (και) από Ελλάδα

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη πως κατέληξε στο προκαταρκτικό πόρισμα πως συγκολλημένοι σωλήνες μεγάλης διαμέτρου που εισάγονται στη χώρα από τον Καναδά, την Κίνα, την Ελλάδα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Τουρκία προσφέρονται σε τιμές πολύ κατώτερες της θεωρούμενης ως δίκαιης με σκοπό την δόλια απόσπαση μεριδίου αγοράς της χώρας, ότι δηλαδή επιδοτούνται και ακολουθούνται πρακτικές ντάμπινγκ κατά τη διάθεσή τους, σύμφωνα με το Reuters.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι συμπέρανε πως οι σωλήνες αυτοί, οι οποίοι χρησιμοποιούνται συνήθως για την κατασκευή αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, πωλούνται σε τιμές χαμηλότερες αυτών που θεωρούνται δίκαιες—εκατοστιαία, από 3,45% ως 132,63%.

Τον Ιούνιο, το υπουργείο είχε ανακοινώσει πως κατέληξε στο προκαταρκτικό πόρισμα ότι οι σωλήνες που εισάγονται από τις τέσσερις από τις έξι χώρες —την Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Τουρκία— επιδοτούνται αθέμιτα κι επέβαλε σε πρώτη φάση δασμούς οι οποίοι στην περίπτωση της Ινδίας ξεπέρασαν ακόμη και το 500%.

Στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε την Τρίτη, ανέφερε ότι το ντάμπινγκ των εισαγόμενων σωλήνων από τον Καναδά ανέρχεται στο 24,38%· από την Κίνα στο 132,63%· από την Ελλάδα στο 22,51%· από την Ινδία στο 50,55%· από τη Νότια Κορέα μεταξύ ενός 14,97% κι ενός 22,21%· και από την Τουρκία μεταξύ ενός 3,45% και ενός 5,29%.

Οι εισαγωγές των σωλήνων από τις έξι χώρες είχαν αξία που υπερέβη τα 720 εκατομμύρια δολάρια το 2017, διευκρίνισε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Η έρευνα για τις συγκεκριμένες εισαγωγές άρχισε τον Μάρτιο, κατόπιν αίτησης μιας ομάδας αμερικανικών ιδιωτικών εταιρειών που παράγουν τέτοιους σωλήνες. Αφορά σωλήνες διαμέτρου μεγαλύτερης των 406,4 χιλιοστών.

Η έρευνα είναι μία από τις 100 και πλέον που έχουν ανοίξει αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία στο πλαίσιο του δόγματός του «πρώτα η Αμερική» λαμβάνει μέτρα προστασίας των αμερικανικών βιομηχανιών στην εγχώρια και στην παγκόσμια αγορά.

Αναμένεται να κριθεί οριστικά την 20ή Δεκεμβρίου εάν οι επιδοτήσεις των εξαγωγών αυτών πλήττουν την αμερικανική βιομηχανία και κατόπιν το υπουργείο Εμπορίου ενδέχεται να επιβάλλει δασμούς αντιντάμπινγκ διάρκειας έως και πέντε ετών.

Τραμπ: Θα βάλουμε δασμούς 25% σε κάθε αυτοκίνητο από την Ευρώπη

Εν τω μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες το βράδυ πως οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς 25% σε όλες τις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως μεταδίδει το CNBC. 

«Θα βάλουμε φόρο 25% σε κάθε αυτοκίνητο που έρχεται στις ΗΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια προεκλογικής του εκστρατείας στη Δυτική Βιρτζίνια.

Σημειώνεται πως ο αμερικανός πρόεδρος είχε ζητήσει από το υπουργείο Εμπορίου τον Μάιο να εξετάσει αν οι εισαγωγές αυτοκινήτων αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Η εθνική ασφάλεια ήταν και το επιχείρημα που είχε χρησιμοποιήσει για να επιβάλει τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Wall Street Journal μετέδιδε πως ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπερ Ρος, δήλωσε  πως δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα αν η έκθεση για την ενδεχόμενη επιβολή δασμών θα δημοσιοποιηθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου, ενώ αρνήθηκε να ορίσει νέο χρονοδιάγραμμα, λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με το Μεξικό, τον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή: euro2day.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει