Προβληματισμός στο SPD για τα χαμηλά ποσοστά στις ευρωεκλογές

Την επίσπευση της εκλογής επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) ανακοίνωσε τη Δευτέρα η αρχηγός του κόμματος Αντρέα Νάλες, αντιδρώντας έτσι στην κριτική που δέχτηκε για τα αρνητικά αποτελέσματα στις ευρωεκλογές και στις τοπικές εκλογές στη Βρέμη.

Η εκλογή ήταν προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αλλά, όπως δήλωσε η κυρία Νάλες, η οποία ηγείται και της Κ.Ο. του SPD, θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, «προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση». «Ως SPD βιώνουμε ένα σημείο καμπής, δεν είμαστε πια το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα, αλλά το τρίτο», δήλωσε η αρχηγός του SPD και κάλεσε τους εσωκομματικούς επικριτές της να θέσουν υποψηφιότητα, όπως θα κάνει και η ίδια, διεκδικώντας την επανεκλογή της. ‘Αλλωστε, όπως είπε, έχει ήδη ακούσει τους «ψιθύρους» σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες. Τώρα είναι η ευκαιρία να γίνουν όλα ανοιχτά, επισήμανε και πρόσθεσε ότι «όλοι όσοι θέλουν έναν διαφορετικό δρόμο θα πρέπει να θέσουν υποψηφιότητα».

Δήλωσε ωστόσο άγνοια όταν ρωτήθηκε σχετικά με το αν είναι ο πρώην αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς ο οποίος θα μπορούσε να την αμφισβητήσει. Σύμφωνα πάντως με δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών, ο κ. Σουλτς περίμενε τα χθεσινά αποτελέσματα προκειμένου να δρομολογήσει εσωκομματική «ανταρσία» εναντίον της αρχηγού του κόμματος. Επιπλέον, οι βουλευτές από την Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία έχουν ήδη εκφράσει την δυσαρέσκειά τους στο πρόσωπό της – και μάλιστα επισήμως.

Ο βουλευτής Μίχαελ Γκρος σε επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο της Κ.Ο. ‘Αχιμ Ποστ ζητούσε έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Μετά τα πολύ δυσάρεστα και καταστροφικά εκλογικά αποτελέσματα του SPD πρέπει να αποσαφηνιστεί εάν η Κ.Ο. εξακολουθεί να στηρίζει την επικεφαλής της. Είτε θα στηριχτεί ευρέως είτε όχι», γράφει ο κ. Γκρος, σύμφωνα με την «Tagesspiegel». «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, διότι σε λίγο θα φτάσουμε στο 10%. Το SPD πρέπει να αντιληφθεί το εκλογικό αποτέλεσμα ως τον τελευταίο κώδωνα κινδύνου», προειδοποιεί ο βουλευτής. Ο κ. Ποστ, επίσης από την Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, θεωρείται επίσης πιθανός υποψήφιος για την θέση της κυρίας Νάλες.

Η ίδια η αρχηγός από την πλευρά της υποστήριξε ότι οι αλλαγές προσώπων δεν λύνουν τα προβλήματα, κάτι που, όπως επισήμανε, έχει αποδειχθεί και κατά το παρελθόν. Την ίδια άποψη εξέφρασε αργότερα και ο υφυπουργός Εξωτερικών και μέλος του προεδρείου του SPD Μίχαελ Ροτ, μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel, μέλη του Προεδρείου που συμμετείχαν στην σημερινή συνεδρίαση του οργάνου, έκαναν λόγο για «ασαφή συζήτηση», χωρίς κάποιο σχέδιο ή κάποια ιδέα σχετικά με το πώς θα ανακάμψει το κόμμα. Κανείς ωστόσο δεν αμφισβήτησε ανοιχτά την Πρόεδρο, επισημαίνεται, ενώ απορρίφθηκε η ιδέα να επισπευσθεί ο ενδιάμεσος απολογισμός της πορείας του μεγάλου συνασπισμού, ο οποίος έχει οριστεί για το φθινόπωρο.

Το SPD συγκέντρωσε στις ευρωεκλογές ποσοστό 15,8%, πολύ μακριά από το 27% του 2014, ενώ για πρώτη φορά μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο έχασε τις τοπικές εκλογές στην Βρέμη, η οποία θεωρείται παραδοσιακά το «προπύργιο της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας». Το φθινόπωρο έπονται οι κρατιδιακές εκλογές στις ανατολικές περιοχές της χώρας, στην Σαξονία, την Θουριγγία και στο Βρανδεμβούργο, όπου η κατάσταση και για τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού είναι ακόμη πιο δύσκολη.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει