Προσωρινός πρόεδρος της χώρας ο Μοχάμεντ Ενασέρ

Ο πρόεδρος της Βουλής της Τυνησίας, Μοχάμεντ Ενασέρ, θα αναλάβει προσωρινός πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμερα το απόγευμα, μερικές ώρες μετά τον θάνατο του αρχηγού του κράτους Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος του Σώματος Αμπντελφατάζ Μουρού.

«Ο Μοχαμέντ Ενασέρ θα ορκιστεί στη Βουλή» το απόγευμα, δήλωσε ο Μουρού. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Ενασέρ μπορεί να είναι προσωρινός πρόεδρος από 45 έως 90 ημέρες.

«Το κράτος εξακολουθεί να λειτουργεί και σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι ο πρόεδρος της Βουλής που αναλαμβάνει την προεδρία της Δημοκρατίας» προσωρινά, δήλωσε ο Ενασέρ στην εθνική τηλεόραση.

«Απευθύνω στον τυνησιακό λαό έκκληση για ενότητα ώστε να συνεχιστεί η πορεία για περισσότερη ανάπτυξη και υλοποίηση των πόθων του λαού», πρόσθεσε δίπλα στον πρωθυπουργό Γιούσεφ Σαχέντ.

Οι προεδρικές εκλογές που προβλεπόταν αρχικά να διεξαχθούν στις 17 Νοεμβρίου, θα επισπευσθούν, μετά τον θάνατο του προέδρου Εσέμπσι, ανακοίνωσε η Ανώτατη Ανεξάρτητη Αρχή Εκλογών (Isise).

O πρόεδρος της Βουλής Μοχάμεντ Ενασέρ, που θα αναλάβει προσωρινός πρόεδρος, «έχει 90 ημέρες προκειμένου να οργανώσει προεδρικές εκλογές, ως εκ τούτου αυτές θα επισπευσθούν προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει το Σύνταγμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ναμπίλ Μπαφούν. Η σύντομη αυτή περίοδος φθάνει μέχρι τις 23 Οκτωβρίου.

Βουλευτικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στις 6 Οκτωβρίου.

«Το αν οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν πριν ή μετά τις εκλογές θα διευθετηθεί από το γραφείο της Isise» σε ημερομηνία που δεν έχει διευκρινιστεί, πρόσθεσε ο Μπαφούν.

Οι προϋποθέσεις για την υποβολή υποψηφιότητας στις εκλογές τροποποιήθηκαν τον Ιούνιο από τη Βουλή, αλλά το κείμενο δεν έχει υπογραφεί από τον αρχηγό του κράτους. Ο τροποποιημένος εκλογικός κώδικας, αν υπογραφεί τελικά, θα αποκλείει την υποβολή υποψηφιότητας από τον μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ναμπίλ Καραουί.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει