Πρόταση για ανάκληση αυτονομίας της Καταλονίας καταθέτουν οι κεντροδεξιοί CiudadanosΠρόταση εφαρμογής του Άρθρου 155 ενάντια στην Καταλονία καταθέτουν οι κεντροδεξιοί Ciudadanos

Την ανάκληση της αυτονομίας της ισπανικής επαρχίας, επιθυμεί το κεντροδεξιό κόμμα των Ciudadanos. Για αυτό αποφάσισε να φέρει προς συζήτηση την Πέμπτη στο τοπικό Κοινοβούλιο της Σεβίλλης, το θέμα της εφαρμογής στην Καταλονία του Άρθρου 155 του Συντάγματος.

Το θέμα της Καταλονίας και της βούλησης της περιφέρειας να ανεξαρτητοποιηθεί από το ισπανικό κράτος, αποτελεί ένα από τα κεντρικά θέματα της πολιτικής του ηγέτη των Ciudadanos Άλβερτ Ριβέρα από την εποχή της ίδρυσής του.

Μέσω της προέδρου του τοπικού Κοινοβουλίου της Ανδαλουσίας και μέλους των Ciudadanos Μάρτα Μπόσκετ, το κόμμα του Ριβέρα κατέθεσε νομοθετική πρόταση, που τυγχάνει της στήριξης και των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων του, το συγκυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και το ακροδεξιό Vox.

Στο κείμενο της πρότασης τονίζεται πως «το Κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας παροτρύνει το Συμβούλιο της (τοπικής) κυβέρνησης να ζητήσει από την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του Άρθρου 155 του Συντάγματος για την Τζενεραλιτάτ (κυβέρνηση)της Καταλονίας».

Η πρόταση αυτή έχει πυροδοτήσει την αντίδραση, τόσο των Σοσιαλιστών του PSOE όσο και του αριστερού κόμματος Εμπρός Ανδαλουσία (Adelante Andalucia). Δεν είναι η πρώτη φορά —και μάλλον δεν θα είναι και η τελευταία, επικρίνουν οι αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί κύκλοι— που το Κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας ασχολείται με θέματα εθνικής πολιτικής και όχι του ενδιαφέροντος της τοπικής κοινωνίας.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019, 11:16

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει