Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Πρώτη επίσκεψη Ομπάμα στο Ισραήλ

Την πρώτη του επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποιεί από σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, δύο μέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το ταξίδι πραγματοποιείται, όπως είχε δηλώσει ο Ομπάμα, προκειμένου να «ακούσει» και όχι να αναλάβει μια ειρηνευτική πρωτοβουλία.

Αμέσως μετά την προσγείωση του προεδρικού αεροσκάφους Air Force One στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, ο Ομπάμα θα επιθεωρήσει τάγμα αντιπυραυλικού συστήματος Iron Dome, το οποίο έχουν χρηματοδοτήσει οι ΗΠΑ. Στη συνέχεια θα συναντηθεί στην Ιερουσαλήμ με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και τον Νετανιάχου. Αύριο θα έχει συνάντηση στη Ραμάλα με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και θα επισκεφτεί τον Ναό της Γέννησης στην Βηθλεέμ.

Επιθυμώντας να απευθυνθεί απευθείας στους Ισραηλινούς, ο αμερικανός πρόεδρος θα μιλήσει στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στην Ιερουσαλήμ.

Στην διάρκεια αυτής της συμβολικής επίσκεψης ο αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφτεί το Εθνικό Μουσείο του Ισραήλ όπου εκτίθενται τα περίφημα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας. Την Παρασκευή θα καταθέσει στεφάνι στους τάφους του ιδρυτή του σιωνισμού Θίοντορ Χερτζλ και του δολοφονημένου πρωθυπουργού Ιτζχάκ Ράμπιν, προτού μεταβεί στο μνημείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ.

Στην Ιορδανία, ο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει συναντήσει με τον βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ και το Σάββατο θα ξεναγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Πέτρας.

Βασικός σκοπός του ταξιδιού του Ομπάμα είναι η σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ, κυριότερου συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά και η άμβλυνση των διαφορών του με τον Νετανιάχου για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τους εβραϊκούς οικισμούς.

«Πιστεύουμε πως θα χρειαστεί λίγο περισσότερο από ένα χρόνο ή περίπου τόσο για να αναπτύξει το Ιράν πυρηνικά όπλα, όμως προφανώς δεν θέλουμε να περιμένουμε την τελευταία στιγμή», τόνισε ο Ομπάμα σε συνέντευξή του στην ισραηλινή τηλεόραση στις 14 Μαρτίου, υπογραμμίζοντας πως «διατηρούμε όλες τις επιλογές στο τραπέζι».

ΠΗΓΗ: Newsbeast.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει