Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Πτώχευσε ο εθνικός αερομεταφορέας της Αρμενίας!

Σοβαρές αναταράξεις στο χώρο των αερομεταφορών αναμένεται να προκαλέσει η αιφνίδια στάση πληρωμών και πτώχευση που κήρυξε σήμερα η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία της Αρμενίας, η Armavia, η οποία δεν είναι σε θέση πλέον να καλύπτει τις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Η εταιρία ανέστειλε τις πτήσεις της σήμερα το πρωί και με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, ενημέρωσε για την απόφασή της να κηρύξει αθέτηση πληρωμών.

Η Armavia-που επί της ουσίας αποτελούσε τον εθνικό αερομεταφοράς της Αρμενίας μετά την πτώχευση της προηγούμενης κρατικής επιχείρησης— επικαλέστηκε τις σοβαρές δυσκολίες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης η οποία έπληξε τον τομέα των αερομεταφορών. Να υπενθυμίσουμε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν ήδη προκληθεί ηχηρές χρεοκοπίες αρκετών -παγκόσμια γνωστών- επιχειρήσεων όπως για παράδειγμα η American Airlines που προέβησαν σε ρευστοποίηση των πόρων τους, κάτι που συνέβη πρόσφατα με την Kuban, μια περιφερειακή ρωσική αεροπορική εταιρεία που είχε ιδιωτικοποιηθεί το 1992.

«Τα τελευταία τρία χρόνια ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Armavia χρησιμοποίησε έσοδα από τις άλλες δραστηριότητές του για να υποστηρίξει τον αερομεταφορέα», ανέφερε η διοίκηση της επιχείρησης στην ανακοίνωσή της, αλλά πλέον «η κατάσταση είναι τέτοια που κατέστη αδύνατον να συνεχιστούν οι εργασίες με αυτόν τον τρόπο».

Ενδεικτικό των δυσθεώρητων χρεών της αεροπορικής εταιρίας αποτελεί το γεγονός ότι η ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας Rosaviatsia, ανέφερε πως η Αρμάβια κήρυξε στάση πληρωμών προς τη Ρωσία καθώς οφείλει πάνω από 40 εκατ. ρούβλια (1 εκατ. ευρώ) σε αεροδρόμια και πάνω από 200.000 ευρώ προς υπηρεσίες ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Η Armavia είχε ιδρυθεί το 1996 από τον Αρμένιο επιχειρηματία Μιχαήλ Μπαγκντασάροφ, χρησιμοποιούσε κυρίως τέσσερα αεροσκάφη μέσων αποστάσεων, τρία Boeing 737 κι ένα Airbus A320, επί συνόλου των 11 αεροσκαφών που διέθετε στο στόλο της.

Εξυπηρετούσε 48 προορισμούς στην Ευρώπη, στην Ασία και στη Βόρεια Αφρική ενώ ήταν η πρώτη εταιρία που είχε παραλάβει, το 2011, το νέο αεροσκάφος μεσαίων αποστάσεων Superjet 100 της ρωσικής κατασκευάστριας Σουχόι, αλλά καθυστέρησε την έναρξη των πτήσεων αυτού του αεροσκάφους καθώς δεν διέθετε τα απαραίτητα τεχνικά μέσα.

Πηγή – Protothema.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει