Πυρπολήθηκαν τα «λεωφορεία του απαρχάιντ» στα κατεχόμενα

Καταγγελίες Παλαιστίνιων για ρατσιστικές διακρίσεις και στα ΜΜΜ

Οι αρχές του εβραϊκού κράτους εγκαινίασαν χθες γραμμές λεωφορείων που προορίζονται αποκλειστικά για τους Παλαιστίνιους που εργάζονται στο Ισραήλ, προκαλώντας δριμείες καταγγελίες για την εφαρμογή πολιτικής διακρίσεων στο πλαίσιο ενός καθεστώτος «απαρτχάιντ». Σήμερα δύο από τα λεωφορεία αυτά πυρπολήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας στο αραβο-ισραηλινό χωριό Κφαρ Κασέμ.

Οι νέες γραμμές λεωφορείων συνδέουν το πέρασμα του Εϊάλ, κοντά στην Καλκιλίγια, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης, με το Τελ Αβίβ και ετέθησαν σε λειτουργία έπειτα από διαμαρτυρίες εβραίων εποίκων οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι από την κοινή χρήση των μέσων μεταφοράς με Παλαιστίνιους, επικαλούμενοι τον κίνδυνο επιθέσεων.

Ο Ρον Νάχμαν, δήμαρχος του εβραϊκού οικισμού Αριελ, στη βόρεια Δυτική Οχθη, ο οποίος πλέον δεν ζει, είχε ζητήσει μέσω του Facebook τον περασμένο Νοέμβριο από τον ισραηλινό στρατό, την αστυνομία και το υπουργείο Μεταφορών «να εμποδίζουν τους Παλαιστίνιους να επιβιβάζονται στα λεωφορεία που εξυπηρετούν τον οικισμό Αριελ».

«Οι νέες γραμμές λεωφορείων προορίζονται για παλαιστίνιους εργαζόμενους που εισέρχονται στο Ισραήλ από το πέρασμα του Εϊάλ για να αντικαταστήσουν τους πειρατές που μεταφέρουν τους εργαζόμενους με εξωφρενικό αντίτιμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Μεταφορών.

Ο υπουργός Μεταφορών Ισραέλ Κατζ έδωσε οδηγίες, «ώστε οι Παλαιστίνιοι που εισέρχονται στο Ισραήλ να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς στο Ισραήλ, περιλαμβανομένων και των γραμμών λεωφορείων της Ιουδαίας – Σαμάρειας (Δυτική Οχθη)», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, το οποίο απορρίπτει τις κατηγορίες για την εφαρμογή πολιτικής διακρίσεων.

Ωστόσο, ισραηλινή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλε την εφαρμογή πολιτικής διακρίσεων που ολοκληρώνει τον ντε φάκτο διαχωρισμό ανάμεσα σε εβραίους εποίκους και παλαιστίνιους κατοίκους της Δυτικής Οχθης.

Αυτοί οι παλαιστίνιοι εργαζόμενοι «διαθέτουν μία διαπίστευση ασφαλείας, κατά συνέπεια το να προσπαθεί κανείς να επικαλεσθεί το επιχείρημα της ασφάλειας ή της δικής τους άνεσης δεν είναι παρά επικάλυψη ενός απλού ρατσισμού», δήλωσε η εκπρόσωπος της οργάνωσης Σαρίτ Μικαέλι.

Οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Οχθης, οι οποίοι πρέπει να έχουν ειδική άδεια για να εισέλθουν στο Ισραήλ, καταγγέλλουν την εφαρμογή ενός συστήματος απαρτχάιντ, βάσει του οποίου η πρόσβαση σε ορισμένους δρόμους στα εδάφη τους τούς είναι απαγορευμένη, επισήμως, για λόγους ασφαλείας.

Περί τους 360.000 εβραίοι έποικοι ζουν σε οικισμούς εγκατεσπαρμένους στη Δυτική Οχθη, ανάμεσα σε 2,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει