Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Πως είδαν οι τραπεζίτες το σχέδιο της ΤτΕ

Το σκεπτικό της πρότασης δημιουργίας SPV στο οποίο θα μεταφερθεί το 50% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με συνεισφορά αναβαλλόμενου φόρου έως 7 δις ευρώ παρουσίασε ο διοικητής της Τράπεζα της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο διευθύνων σύμβουλος της τρ. Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, της Eurobank Φωκίων Καραβίας, της Alpha Bank Δημήτρης Μαντζούνης, της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς και της Attica Bank Θεόδωρος Πανταλάκης.

Σύμφωνα με πηγές η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος (σ.σ. στην συνάντηση ήταν και οι υποδιοικητές) παρουσίασε την βασική φιλοσοφία της πρότασης και κάλεσε τις τράπεζες να προχωρήσεις εσωτερικά σε ασκήσεις προσομείωσης πάνω στα βασικά προτεινόμενα μεγέθη της πρότασης για την σύσταση του SPV ούτως ώστε εάν το σχέδιο προχωρήσει να έχει γίνει μία προεργασία και από την πλευρά των τραπεζών. Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους ανέφεραν ότι η ιδέα είναι καλή ωστόσο «έχει στοιχεία κρατικής στήριξης».

Οι ξένοι…

Το σχέδιο βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και απαιτούνται μια σειρά από εγκρίσεις εντός και εκτός συνόρων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει κάνει μία αρχική συζήτηση με τις εποπτικές αρχές της ευρωζώνης ωστόσο δεν υπάρχει – και λογικό – κάτι οριστικό. Εκτός συνόρων το σχέδιο πρέπει να αποσπάσει την έγκριση της ΕΚΤ, του SSM και της DG Comp, η έγκριση της οποίας είναι καθοριστική καθώς πρέπει να αποφανθεί αν η χρήση του αναβαλλόμενου φόρου, όπως προβλέπει η πρόταση, αποτελεί ή όχι κρατική στήριξη.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα εκτιμάται ότι η υλοποίηση του σχεδίου με δεδομένες τις εγκρίσεις που απαιτούνται τοποθετείται χρονικά μετά το πρώτο 6μηνο του 2019.

… και η κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει και ο διάλογος της ΤτΕ με το υπουργείο Οικονομικών καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr η κυβέρνηση – μετά τις εγκρίσεις από τους ξένους κυρίως της DG Comp -πρέπει να νομοθετήσει εκ νέου αλλάζοντας τις παραμέτρους του νόμου Χαρδούβελη (ο νόμος που προβλέπει την ρύθμιση του αναβαλλόμενους φόρου).

Πηγή: euro2day.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει