Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Ρεύμα φτηνό για όλο το λαό – Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα
Η δήθεν μεταμνημονιακή Ελλάδα του κ. Τσίπρα ξεγυμνώνεται κάθε μέρα στα γραφεία της ΔΕΗ σε όλη τη χώρα .Χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά συγκεντρώνονται και αγωνιούν να κάνουν κάποια ρύθμιση για να μην μείνουν χωρίς ρεύμα . Τη ρύθμιση όμως δυστυχώς τη χάνουν μετά από ένα δίμηνο, γιατί αδυνατούν να πληρώσουν και τη δόση και τον τρέχοντα λογαριασμό, δήλωσε ο πρώην βουλευτής και νυν στέλεχος της ΛΑΕ Θανάσης Πετράκος.
Το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα έχει γίνει πολύ ακριβό.

Η αιτία γνωστή
.

Είναι η κατάργηση ουσιαστικά του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και η μετατροπή του ηλεκτρικού ρεύματος από κοινωνικό αγαθό σε αγοραίο εμπόρευμα και είδος πολυτελείας.

Η λεγόμενη «απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικές ενέργειας», η μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η διάσπαση της σε τρεις Εταιρείες (ΔΕΗ,ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ) είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση της τιμής του ρεύματος. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των λαϊκών εισοδημάτων ως αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών έχουν οδηγήσει τα λαϊκά νοικοκυριά να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην εξόφληση όχι μόνο των λογαριασμών του ρεύματος αλλά και των διακανονισμών, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται χρέη και να μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Τα στοιχεία της ίδιας της Eurostat είναι αμείλικτα για τους θιασώτες των ιδιωτικοποιήσεων και των μνημονίων. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά τα χρόνια των μνημονίων 2009-2017 έχει αυξηθεί κατά 74,61%!!! λόγω κυρίως της αύξησης των τελών και των φόρων κατά 497,78%!!! .. Το 42% ενός λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα είναι φόροι και τέλη, σύμφωνα με μελέτη για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008 ένα νοικοκυριό πλήρωνε για ηλεκτρικό ρεύμα 1233 ΩΧΒ, το ποσό των 114,00 ευρώ, χωρίς Φ.Π.Α. Σήμερα πληρώνει για τις ίδιες ΩΧΒ το ποσό των 190,89 ευρώ χωρίς να συμπεριλαμβάνεται στο ποσό αυτό ο Φ.Π.Α. που σημειωτέον ο συντελεστής του έχει αυξηθεί από 9% σε 13%.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018, 08:00

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει