Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Ρώσικη ρουλέτα με τρόικα, εκλογές και έκτη δόση

Η αναχώρηση της τρόικας σήμανε την αντίστροφη μέτρηση των 10 πιο κρίσιμων ημερών για τη χώρα, με την κυβέρνηση να ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί και τα εκλογικά σενάρια να επανέρχονται.

Αν κάποιος ζητούσε στην πρόσφατη ορκωμοσία της κυβέρνησης -μετά τον ανασχηματισμό- να προσδιορίσει ο κάθε υπουργός τους κινδύνους και τις δυσκολίες των επόμενων τριών μηνών, ίσως θα έκανε αυτό που συνέβη με την επιστολή του πρωθυπουργού.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έστειλε στις αρχές του Αυγούστου επιστολή στους υπουργούς του, ζητώντας να τον ενημερώσουν γραπτώς για το πώς θα πετύχουν τρεις βασικούς στόχους, μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο Αύγουστος πέρασε, η τρόικα ήρθε και… έφυγε, αφήνοντας πίσω στην κυβέρνηση μια… ρώσικη ρουλέτα. Οι γραπτές απαντήσεις περιέγραφαν κάποια βήματα προόδου – εμφάνιζαν επίσης όμως, πολλά άλλα, απροετοίμαστα και στο… κενό.
Τα σενάρια περί εκλογών επανήλθαν δριμύτερα, εν τω μεταξύ, και παρά τις διαψεύσεις, παρέμειναν στο τραπέζι της πολιτικής επικαιρότητας. Η δυνατή δοκιμασία για την κυβέρνηση και τις εσωτερικές (τουλάχιστον) εξελίξεις ακολούθησε ελάχιστες ώρες μετά.

Το θρίλερ με την τρόικα την Πέμπτη το βράδυ, ανέσυρε στην επιφάνεια την αδυναμία της κυβέρνησης να «συνεννοηθεί» (και) τεχνοκρατικά και τελεσίδικα με τους δανειστές, οι οποίοι υπογράμμισαν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιούλη, εν τω μεταξύ, παραμένει χωρίς «σφραγίδα» και τα κράτη-μέλη θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες (με τα εθνικά τους Κοινοβούλια) για το «ναι» στο νέο δάνειο υπέρ της Ελλάδας στα μέσα του Οκτώβρη. Η εξίσωση είναι εκ των πραγμάτων πολύ δύσκολη και οι απαισιόδοξοι προβλέπουν ότι δεν θα βγει εύκολα.
Όπως γράφει σήμερα το «Έθνος» στο κεντρικό θέμα του, μέσα στο προσεχές επταήμερο θα κριθεί εν πολλοίς κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να ξεφύγει από την κόψη του ξυραφιού. Κορυφαίοι παράγοντες τονίζουν ότι μέχρι τη ΔΕΘ θα έχει «καθαρογραφεί» η «πράξη» για την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων και ο Γ. Παπανδρέου θα έχει ξεκαθαρίσει στην ουσία πώς η χώρα -και με ποιες «εγγυήσεις»- θα λάβει την προσεχή δόση από τους δανειστές μας. Η υλοποίηση της Συνόδου Κορυφής του Ιούλη παραμένει το κορυφαίο ζητούμενο, με τον πρωθυπουργό να ηγείται επιχείρησης στην Ε.Ε. για την άμεση υπογραφή του «συμβολαίου»…

Ακόμη και στενοί -εξ απορρήτων- συνεργάτες του ρωτούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τον πρωθυπουργό για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Και αυτό γιατί το πολυδαίδαλο περιβάλλον στο οποίο συμβαίνουν κάθε ένα λεπτό, εντός και εκτός χώρας, πολλά και διαφορετικά, αναγκάζει και τους καλά γνωρί¬ζοντες να αναρωτιούνται. Η αλήθεια είναι -το επαναλαμβάνουν άπαντες- ότι ο πρω¬θυπουργός λέει δημοσίως αυτό που πραγματικά πιστεύει. Θεωρεί καταστροφική την επιλογή των πρόωρων εκλογών για τη χώρα, όσο και αν οι εξελίξεις «προκαλούν» νέο κύκλο σεναρίων.

Πηγή – NewsBeast

Μπορεί επίσης να σας αρέσει