Σεντένο προς Αθήνα: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις

Με θετικά λόγια αλλά και ξεκάθαρα μηνύματα για τη συνέχεια Σεντένο, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ παρουσίασαν τα αποτελέσματα του Eurogroup για την Ελλάδα. Η ελληνική περίπτωση απασχόλησε για συγκριτικά περιορισμένο χρονικό διάστημα την ολονύχτια συνεδρίαση ενός συμβουλίου όπου κυρίαρχα θέματα ήταν η εμβάθυνση της ευρωζώνης και η Ιταλία.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο αφού υπογράμμισε την εκτίμηση του συμβουλίου σύμφωνα με την οποία ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα ικανοποιηθεί το 2019, ανέφερε πως αυτό το οποίο ξεκάθαρα χρειάζεται τώρα η Ελλάδα είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους τομείς των αποκρατικοποιήσεων, της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, της διαχείρισης των κόκκινων δανείων αλλά και αλλαγών στις αγορές προϊόντων.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την τελική έκβαση των προνομοθετημένων μειώσεων στις συντάξεις. Όπως είναι ήδη γνωστό, το Eurogroup δεν έφερε αντίρρηση στην κατάργηση των προνομοθετημένων περικοπών και ο Π. Μοσκοβισί τόνισε: «είμαι χαρούμενος που δεν θα μειωθούν οι συντάξεις 1,4 εκατομμυρίων συνταξιούχων κατά 14%». Όπως είπε η Κομισιόν πάντα ήταν της άποψης πως αυτές οι περικοπές δεν είναι απαραίτητες. Κατά τα λοιπά ο Π. Μοσκοβισί επανέλαβε την εκτίμηση ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος θα επιτευχθεί, τονίζοντας πως η συνεδρίαση του Eurogroup ήταν «άλλη μια καλή ημέρα για την Ελλάδα, η οποία προχωράει μπροστά κάνοντας βήματα προς την κανονικότητα».

Τέλος, με δυο φράσεις ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ περιέγραψε τις επόμενες προκλήσεις για την Ελλάδα: «Το ζητούμενο είναι πολύ καθαρό» είπε, «ενίσχυση της ανάπτυξης με παράλληλο σεβασμό των δημοσιονομικών στόχων».

Πηγή: euro2day.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει