Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Σε δύο φάσεις το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου που φτάνει το 60%

Μέχρι 60% αναμένεται να φτάσει το κούρεμα στις καταθέσεις πάνω απο 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με το διάταγμα που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Αρχικά το κούρεμα αναμένεται να φτάσει το 37,5%, ενώ ένα ποσοστό 22,5% “κλειδώνει”, μέχρι να διαφανούν οι πραγματικές ανάγκες.

Σύμφωνα με το διάταγμα, θα δημιουργηθούν τέσσερις κατηγορίες μετόχων. Στην πρώτη κατηγορία, θα δοθούν στους καταθέτες μετοχές κατηγορίας Α, οι οποίες θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο, ενώ στους μετόχους παραχωρείται και το δικαίωμα ψήφου. Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται οι κάτοχοι αξιογράφων οι οποίοι δεν επέλεξαν την μετατροπή των αξιογράφων σε μετοχές, ενώ η κατηγορία Γ αφορά όσους δεν έφεραν οποιαδήποτε ένσταση. Στην κατηγορία Δ, εντάσσονται οι σημερινοί μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου πριν την αναδιάρθρωσή της, με μετοχές των οποίων η αξία θα είναι απειροελάχιστη.

Οι καταθέσεις άνω των €100.000 συμψηφίζονται με δανειακές υποχρεώσεις, δηλαδή αφαιρείται το ποσό του δανείου αν υπάρχει, από το ποσό της κατάθεσης και για το εναπομείναν ποσό κατάθεσης ακολουθείται η παρακάτω η διαδικασία.

ΠΗΓΗ: Newsit.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει