Σκέψεις για απόσυρση των πυραύλων Patriot από το ΙντσιρλίκΗ Ισπανία προτίθεται να αποσύρει τη συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot και τη μονάδα 150 οπλιτών που διατηρεί στη βάση Ιντσιρλίκ στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας από τον Ιανουάριο του 2015, δήλωσε την Πέμπτη η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας, Μαργαρίτα Ρόβλες. Οι δηλώσεις αυτές γίνονται λίγα 24ωρα μετά την τουρκική εισβολή στην περιοχή καθώς υπάρχει φόβος για επιδείνωση της κατάστασης.

Όπως διευκρίνισε η Ρόβλες, αυτή «η αποστολή στην Τουρκία είναι του ΝΑΤΟ και όχι της Ισπανίας». Διπλωματικές πηγές αναφέρουν εξάλλου στην εφημερίδα El Pais πως η δέσμευση της Ισπανίας ούτως, ή άλλως, λήγει τον Δεκέμβριο.

Αποστολή του ισπανικού στρατιωτικού σώματος, όπως και του αντίστοιχου ιταλικού, είναι να προστατεύει την Τουρκία από υποθετική επίθεση εναντίον της με βαλλιστικούς πυραύλους, προερχόμενους από το έδαφος της Συρίας. Μολονότι η εν λόγω απειλή δεν υφίσταται από πολλών ετών, το ΝΑΤΟ παρά ταύτα διατηρεί την αποστολή ως ένδειξη συμμαχικής αλληλεγγύης προς την Άγκυρα.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019, 08:35

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει