Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Σκληρό «Μνημόνιο» και στην Ιταλία

«Στη μέγγενη μιας ιδιαίτερα σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής εισέρχεται η Ιταλία, με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Silvio Berlusconi, να ανακοινώνει πρόγραμμα-μαμούθ περικοπών στις δημόσιες δαπάνες συνολικού ύψους 45 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Viminale (σ.σ. το πρωθυπουργικό μέγαρο), το νέο πακέτο περικοπών αφορά στην εξοικονόμηση τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ έως το 2012 και άλλων 25 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.

Ήδη η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην άμεση εφαρμογή ενός προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ενώ το οικονομικό επιτελείο του αρμόδιου υπουργού, Giuglio Tremonti ήδη μελετά τη μείωση κατά 9,5 δισ. ευρώ στην κρατική χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης τη διετία 2012-2013.

Παράλληλα, ο ίδιος ο «Cavaliere» επιβεβαίωσε την επιβολή φόρου αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των 90.000 ευρώ, ενώ μελετάται και η επιβολή εισφοράς του 10% σε όσους έχουν απολαβές που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αυξηθεί επίσης ο Φ.Π.Α. και θα υπάρξει παρέμβαση στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ ο Μπερλουσκόνι φέρεται να διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι θα μειωθούν ουσιαστικά οι δαπάνες που σχετίζονται με τις απολαβές των πολιτικών και τα έξοδα όλου του πολιτικού συστήματος, επισημαίνοντας ότι θα εγκριθούν 15 συγκεκριμένα μέτρα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει