Σκοτεινές ημέρες για τις Ηνωμένες Πολιτείες έναντι της Κίνας


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2020, 11:47

Η Αμερική είναι σαν ηθοποιός που δεν είναι πλέον κορυφαίος, αλλά τον κυνηγούν ακόμα οι παπαράτσι.

Στο μέσο του, το 2020 αποδεικνύεται ένα από τα πιο σκοτεινά χρόνια στην ιστορία της ειρήνης των ΗΠΑ. Παρ΄όλη την παγκόσμια υπεροχή του έθνους αναμφίβολα.

Το πρώτο προέρχεται από μια απλή ματιά στα γεγονότα.

Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο των καταγεγραμμένων θανάτων παγκοσμίως από το Covid-19. Οι πολίτες της αποκλείονται από την είσοδο στην ΕΕ και σε άλλες συμμαχικές περιοχές.

Η ανεργία είναι στο υψηλότερο ποσοστό. Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ αποκάλυψε φυλετικές ανισότητες και επισήμανε για άλλη μια φορά το ποσοστό ανθρωποκτονιών που χαρακτηρίζει την Αμερική μεταξύ των πλούσιων χωρών.

Ακόμη κι αν η κατάθλιψη ήταν πιο έντονη, δεν υπήρχε πανδημία και, από το 1933, οι άνθρωποι είχαν τον Φράνκλιν Ρούσβελτ να τους καθοδηγήσει και όχι τον Donald Trump. Σε αυτό το σημείο, με το υλικοτεχνικό τεστ των προεδρικών εκλογών να είναι ακόμη μπροστά, η χρονιά έχει άφθονο χώρο για να χειροτερέψει.

Ο Τραμπ, ένας ωμός εθνικιστής, τείνει να αποφεύγει τη συζήτηση για τις ΗΠΑ ως ηθικό πείραμα για λογαριασμό της ανθρωπότητας.

Οι διάδοχοί του πρέπει να διατηρήσουν αυτό το χαρακτηριστικό της προεδρίας του.

Οι ΗΠΑ είναι το μόνο κράτος σήμερα του οποίου οι εγχώριες αποτυχίες πυροδοτούν τεράστιες διαμαρτυρίες σε άλλες χώρες.

Παρ’ όλη την έκτασή της, η Κίνα δεν βγάζει νέους Ευρωπαίους στους δρόμους για λογαριασμό των Ουιγούρων ή του ελέγχου της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ. Τουλάχιστον όχι σε τόσο φοβερούς αριθμούς.

 Αυτό θεωρείται το τίμημα που πληρώνει η Αμερική για την τεράστια υπεροχή της σε οικονομική κλίμακα και στρατιωτικό δυναμικό.

Ωστόσο, με τα κέρδη της Κίνας τόσο στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν όσο και στον εξοπλισμό, ακόμη και αυτή η παρηγοριά δεν ισχύει πλέον.

Οι ΗΠΑ, λοιπόν, βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από όλους τους άλλους κόσμους.

 Η εξωτερική της δύναμη και η εσωτερική της συνοχή είναι εμφανώς σε παρακμή. Το ψυχικό της κράτημα στην υπόλοιπη ανθρωπότητα δεν είναι σταθερό.

Το αποτέλεσμα είναι ένα επίπεδο ελέγχου που κανένα άλλο έθνος, ούτε καν άλλη υπερδύναμη, θα πρέπει να βιώσει – ή, ίσως, να αντέξει. Όσο πιο αυστηρή είναι η επιθεώρηση, τόσο περισσότερα πολυάριθμα αποκαλυφθέντα ελαττώματα και τόσο πιο διακυβευμένη είναι η ικανότητα της Αμερικής να ελέγχει την παγκόσμια σεβασμό.

Καθώς εξελίσσεται ο αγώνας, τα προφανή πλεονεκτήματα της Κίνας έναντι των ΗΠΑ δεν περιλαμβάνουν μόνο τον τετραπλάσιο πληθυσμό αλλά και την ικανότητα του μονοκομματικού  συστήματος να σχεδιάζει μακροπρόθεσμα.

Αλλά ένα λιγότερο θέμα προς εξέταση είναι το χαμηλότερο επίπεδο εμμονής στον κόσμο, προς το παρόν.

Όμως, το αποτέλεσμα είναι η Κίνα να γνωρίζει μεγαλύτερη ελευθερία στις εξωτερικές αγορές.

Ο κόσμος προχωρά πέρα από την αμερικανική ηγεμονία. –

The Financial Times Limited 2020

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει