Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Σοκ σε επιστήμονες από την ταχύτητα διάλυσης παγετώνα στη Γροιλανδία

Η διάλυση του παγετώνα Πέτερμαν στη Γροιλανδία, το 2010, προβλημάτισε έντονα την διεθνή κοινότητα, κομμάτι πάγου έως και 4 φορές στο μέγεθος του Μανχάταν, όπως συχνά επισημαίνεται- αποκολλήθηκε από τον παγετώνα και έλιωσε.

Το πρωτοφανούς έκτασης γεγονός αποτυπώνεται με σοκαριστικό τρόπο σε 2 φωτογραφίες, οι οποίες δόθηκαν για πρώτη φορά στην δημοσιότητα.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση επιστήμονα, ειδικού σε θέματα παγετώνων, ότι έμεινε «άφωνος» βλέποντας τις δύο φωτογραφίες, η πρώτη εκ των οποίων απεικονίζει τον παγετώνα στις 24 Ιουλίου 2009 και η δεύτερη ότι είχε μείνει από αυτόν στις 24 Ιουλίου 2011 δύο χρόνια μετά…

«Παρότι ήξερα τι να περιμένω από πλευράς απώλειας πάγου με βάση τις δορυφορικές φωτογραφίες, ήμουν απροετοίμαστος για μια τέτοια, κολοσσιαίας έκτασης διάλυση του παγετώνα, η οποία με άφησε άφωνο», λέει ο ΄Aλαν Χάμπαρντ από το Πανεπιστήμιο του Αμπεριστγουιθ, στην Ουαλία, επισημαίνοντας ότι στη Γροιλανδία δεν έχει καταγραφεί κάτι τέτοιο από το 1876, όταν άρχισαν επίσημα οι παρατηρήσεις στην περιοχή.

«Είμαι πολύ εξοικειωμένος με τον παγετώνα και μου είναι πολύ δύσκολο να φανταστώ ότι κάτι τόσο μεγάλο δεν βρίσκεται πια εκεί… να επιστρέφω και ουσιαστικά να βλέπω ότι έχει εξαφανιστεί ένα κομμάτι πάγου μήκους 20 χιλιομέτρων», λέει ο Χάμπαρντ. «ʼρχισα να γελάω όταν το είδα γιατί δεν μπορούσα να το πιστέψω».

Ο επιστήμονας εξηγεί ότι ενώ η υποχώρηση πάγου από τους παγετώνες αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία, η αποκόλληση από τον παγετώνα Πέτερμαν ενός τόσο μεγάλου κομματιού, το οποίο έλιωσε τόσο γρήγορα, είναι κάτι που δεν κινείται στο πλαίσιο του φυσιολογικού. «Οι θερμοκρασίες που καταγράφονται στην περιοχή της βόρειας Γροιλανδίας είναι αφύσικα υψηλές και ιδιαίτερα στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας, γινόμαστε μάρτυρες ενός νέου κλιματικού καθεστώτος».

Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του φοβούνται τώρα ότι ακόμη ένα γιγαντιαίο κομμάτι πάγου – αυτή τη φορά περίπου διπλάσιο σε μέγεθος από το Μανχάταν- είναι έτοιμο να αποκολληθεί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει