Στα ίδια επίπεδα οι εισπράξεις από τον τουρισμόΗ τουριστική περίοδος, από άποψη αριθμού αφίξεων, πήγε λιγότερο καλά, σε σύγκριση με την προηγούμενη, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί ως μία καλή τουριστική περίοδος. Αυτό επισημάνθηκε από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης τα οποία αποτίμησαν την τρέχουσα τουριστική περιόδου, η οποία βαίνει στη λήξη της.

Κοινές διαπιστώσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, είναι μεταξύ άλλων πως: «Η μείωση του αριθμού των αφίξεων κυμάνθηκε σε μονοψήφιο αριθμό και παρά τη μείωση του αριθμού των αφίξεων, δεν υπήρξε μείωση των εισπράξεων, εξαιτίας του γεγονότος ότι η πλειοψηφία των επισκεπτών κατανάλωσε μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά». Σε ότι αφορά τον τζίρο των εμπορικών καταστημάτων, εξαιρουμένων όμως των καταστημάτων τροφίμων, το Δ.Σ. του επιμελητηρίου, επισημαίνει ότι τα εμπορικά καταστήματα, σε αντίθεση με τους άλλους κλάδους επιχειρήσεων, παρουσίασαν σημαντική απώλεια, της τάξης του 20%. Αυτή τη μείωση την εξηγούν και με το γεγονός της απώλειας Ρώσων τουριστών, η οποία ήταν ιδιαίτερα αισθητή. Οι Ρώσοι τουρίστες καταναλώνουν στις διακοπές τους μεγάλα χρηματικά ποσά, ενισχύοντας σε μεγάλο βαθμό τις εμπορικές επιχειρήσεις.

Στην αποτίμηση τέθηκε και το θέμα που απασχόλησε τον τουριστικό κλάδο και αφορά στην πρόσφατη κατάρρευση του Βρετανικού τουριστικού κολοσσού Thomas Cook, η οποία αποτελεί δυσάρεστη εξέλιξη για την τουριστική βιομηχανία πανευρωπαϊκά και μεγάλο πλήγμα για την ελληνική αγορά. «Ο ελληνικός τουρισμός δέχθηκε το μεγαλύτερο κτύπημα, από την οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα και μετά. Μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο, συμπεριλαμβάνεται και το Ρέθυμνο, η οικονομική ζημιά του οποίου, για φέτος, υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 12 εκατομμύρια ευρώ», επισημαίνουν τα μέλη του Επιμελητηρίου στο Ρέθυμνο εκφράζοντας παράλληλα την αγωνία τους για τις ρεθεμνιώτικες τουριστικές επιχειρήσεις και τους ιδιοκτήτες που κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία ή ακόμα και την εταιρία τους, για οφειλές που θα πλήρωναν με τα χρήματα που τους χρωστάει η Thomas Cook. «Συγχρόνως, το ντόμινο, τα αλλεπάλληλα κύματα των συνεπειών, οι αλυσιδωτές αντιδράσεις θα πλήξουν διαδοχικά όλη την κοινωνία και την οικονομία. Υπάρχει, λοιπόν, απόλυτη ανάγκη η Πολιτεία να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια: α) εξεύρεσης τρόπων στήριξης και διευκόλυνσης των Ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον τουρισμό που πλήττονται από το γεγονός, β) εξεύρεσης τρόπων άμεσης αναπλήρωσης του κενού της Thomas Cook στην αγορά της Κρήτης, επειδή η διείσδυση της εταιρείας ήταν μεγάλη, ανερχόταν, περίπου στο 12%, έτσι ώστε να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες που αναμένεται να παρουσιαστούν στις επόμενες χρονιές, αφού είναι σίγουρο ότι τα υπόλοιπα διεθνή τουριστικά γραφεία θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν πιέζοντας τις τουριστικές επιχειρήσεις για μείωση τιμών», αναφέρει στην αποτίμηση της φετινής τουριστικής σεζόν το Επιμελητήριο Ρεθύμνου.

 


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019, 20:58

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει