Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Στα χέρια της παίρνει η Κομισιόν τη διαχείριση του ΕΣΠΑ

Στα χέρια της παίρνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, αναλαμβάνοντας τον κεντρικό συντονισμό και ασκώντας πίεση στις Ελληνικές αρχές.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική κ. Γιοχάνες Χαν θα επισκεφτεί την Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου, αλλά και στο διάστημα 19-21 Σεπτεμβρίου προκειμένου να έχει συναντήσεις με μέλη της κυβέρνησης σχετικώς με την πρόοδο υλοποιήσεως των αναπτυξιακών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, θα συναντηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοϊδη, τον υφυπουργό Υγείας κ. Μ. Τιμοσίδη, τον υπουργό Υποδομών κ. Γ. Ραγκούση, τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, με τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Π. Τζωρτζάκη, τον υπουργό Εσωτερικών κ. Χ. Καστανίδη, την υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου, τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνο, αλλά και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο.

Στην δεύτερη επίσκεψη στην Αθήνα, από 19 έως 21 Σεπτεμβρίου, ο κ. Χαν θα μετάσχει σε υπηρεσιακές συναντήσεις εργασίας για το ΕΣΠΑ που θα στοχεύουν στην ενημέρωση της Κομισιόν για την πορεία των επιχειρησιακών προγραμμάτων, περιφερειακών και οριζόντιων, αλλά και στην παρουσίαση των ελληνικών προτάσεων για την βελτίωση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων.

H δεύτερη επίσκεψη του Επιτρόπου θα ολοκληρωθεί με συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλο, με τον οποίο θα εξετάσουν τα συνολικά συμπεράσματα των δύο επισκέψεών του στην Αθήνα.

Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση έχει επικεντρώσει την προσοχή της στον απεγκλωβισμό πόρων του ΕΣΠΑ από νεκρά έργα. Οι νεκρές εντάξεις μειώθηκαν κατά 38% και ανέρχονται σήμερα σε 3,4 δισ. ευρώ από 5,5 δισ. ευρώ που ήταν το Μάιο. Στο ίδιο πλαίσιο προχωράει ο απεγκλωβισμός των πόρων του ΕΣΠΑ από ανενεργές εκχωρήσεις.

Οι νεκρές εκχωρήσεις από το Μάιο μέχρι σήμερα μειώθηκαν κατά 24% ή κατά 320 εκατ. ευρώ. Έτσι, ο ετήσιος στόχος κάλυψης της απορρόφησης του ΕΣΠΑ αυξήθηκε στο 19,5% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, στα τομεακά προγράμματα ανήλθε στο 20,4% και στα περιφερειακά προγράμματα αυξήθηκε στο 17,3%.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει