Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Στα 4,5 δισ η μαύρη τρύπα του πρώτου εξαμήνου

Τη στιγμή που η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού ξεπερνάει τα 4,5 δισ. ευρώ και ήδη υπάρχουν φόβοι για διψήφιο έλλειμμα στο τέλος του έτους, οι εφορίες έχουν «κλειδώσει» στις ντουλάπες 178.000 εκκρεμείς υποθέσεις.

Βέβαια, για την κακή κατάσταση των εφοριών μερίδιο ευθύνης φέρει και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, που εδώ και 20 μήνες δεν έχει κάνει ούτε μία ουσιαστική αλλαγή στις εφορίες.

Ειδικότερα, οι αρνητικές επιδόσεις οφείλονται:

Στη λευκή απεργία των εφοριακών.

Στον μεγάλο όγκο εργασίας που έχουν οι εφορίες λόγω της υποβολής των δηλώσεων.

Στις αποχωρήσεις υπαλλήλων το 2010 και το 2011.

Στην τεράστια καθυστέρηση αναδιοργάνωσης των εφοριών.

Στην περαίωση των ανέλεγκτων υποθέσεων της δεκαετίας.

Συγκεκριμένα, μόλις 4 στις 10 εφορίες της χώρας έχουν ελέγξει περισσότερες από το 50% των υποθέσεων που τους έχουν ανατεθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα δεν έχουν ελεγχθεί περισσότερες από 177.000 φορολογικές υποθέσεις ή το 60% των υποθέσεων που τους έχει ανατεθεί.

Αξιοσημείωτο είναι ότι 12 εφορίες δεν έχουν κλείσει ούτε μία ανέλεγκτη φορολογική υπόθεση παρά τις συστάσεις από την πολιτική ηγεσία. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες, φαίνεται ότι αρκετές εφορίες «κάνουν» διακοπές, σταματώντας τους ελέγχους.

Οι εφορίες με τη χειρότερη απόδοση, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, είναι: οι ΔΟΥ Ακράτας, Αρεοπόλεως, Δημητσάνας, Ζαγκλιβερίου, Καρύστου, Κλειτορίας, Λέρου, Μήθυμνας, Μήλου, Σοχού, Τυμπακίου και Φαρκαδόνας, όπου δεν έχει διενεργηθεί κανένας έλεγχος.

Από τις 308.782 υποθέσεις, παραβάσεις που εντοπίστηκαν από διασταυρώσεις και ελέγχους και εστάλησαν στις εφορίες για έλεγχο έχουν ολοκληρωθεί οι 130.979 ή αλλιώς τέσσερις στις δέκα (ποσοστό 42,4%).

Από τις υποθέσεις που έκλεισαν βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 401,57 εκατ. ευρώ ή 3.066 ευρώ κατά μέσο όρο ανά υπόθεση. Πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που εντοπίστηκαν από διασταυρώσεις να έχουν «ξεχάσει» να υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ, φορολογίας εισοδήματος ή συγκεντρωτικές καταστάσεις, να έχουν κρύψει από την εφορία εισοδήματα (από ενοίκια, επιχειρηματική αμοιβή), να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και ταυτόχρονα ακίνητα μεγάλης αξίας, να μην έχουν δηλώσει ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησαν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου ελέγχει σε καθημερινή βάση την εικόνα για την αποδοτικότητα της κάθε ΔΟΥ στον χειρισμό υποθέσεων και την πορεία των εσόδων.

Τα στοιχεία για τις επιδόσεις των 288 ΔΟΥ από τις αρχές του έτους μέχρι και την Πέμπτη 21 Ιουλίου δείχνουν τα εξής:

116 ΔΟΥ διενήργησαν περισσότερες από τις μισές υποθέσεις που τους είχε αναθέσει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Αντίθετα, 12 εφορίες «αρνήθηκαν» να συμμετάσχουν στο έργο του ελέγχου, ενώ 7 ΔΟΥ έκλεισαν λιγότερο από το 10% των φορο-υποθέσεων που τους ανατέθηκαν.

Οι τέσσερις μεγάλες εφορίες της χώρας έχουν κλείσει 1 στις 2 εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις μέχρι τις 21 Ιουλίου 2011 και συνολικά έχουν βεβαιώσει φόρους ύψους 157,07 εκατ. ευρώ ή το 40% του συνόλου των ΔΟΥ.

Η ΦΑΕΕ Αθηνών ολοκλήρωσε τον έλεγχο σε 2.490 φορο-υποθέσεις επί συνόλου 4.452, δηλαδή 1.962 εκκρεμούν ακόμα. Η ΦΑΒΕ Αθηνών έκλεισε 712 υποθέσεις και απομένουν ακόμη 911, η ΦΑΕ Πειραιά εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό 61,11% κλεισμένων υποθέσεων, αφού από τις 1.877 έκλεισε τις 1.147, ενώ η ΦΑΕ Θεσσαλονίκης ολοκλήρωσε τον έλεγχο σε 625 υποθέσεις και παραμένουν ανέλεγκτες ακόμη 984.

«Πρωταθλητές» ως προς το ποσοστό των υποθέσεων που ολοκλήρωσαν είναι η ΔΟΥ Ψυχικού, Κυθήρων, Σύρου και Τήνου.

Από τις εφορίες της Αττικής την καλύτερη επίδοση στον έλεγχο υποθέσεων φοροδιαφυγής εμφανίζει η ΣΤ΄ Πειραιώς, με 82,35%, καθώς έχει ελέγξει 518 υποθέσεις και της απομένουν άλλες 111.

Στη ΔΟΥ Ρόδου βρίσκονται οι περισσότερες υποθέσεις φορο-παραβάσεων. Συγκεκριμένα, από την αρχή του έτους εστάλησαν 5.526 υποθέσεις και μέχρι την περασμένη Πέμπτη είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος στις 2.348 (ποσοστό 42,49%).

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινώσει το σχέδιο για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, που προβλέπει το κλείσιμο 213 εφοριών σε όλη τη χώρα.

Πηγή – DailyNews24.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει