Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Στην ανακρίτρια για τα επεισόδια στα κρατητήρια Ελληνικού

Το κατώφλι της 2ης τακτικής ανακρίτριας αναμένεται να περάσουν αύριο οκτώ αλλοδαποί, κρατούμενοι των νέων κρατητηρίων Ελληνικού, εναντίον των οποίων ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη, για τον τρόπο αντίδρασής τους στον θάνατο συγκρατούμενού τους.

Το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, απεβίωσε στα κρατητήρια ο 27χρονος Μπάμπερ Χαν, ο οποίος από νωρίς το πρωί της ίδιας ημέρας ζητούσε επιμόνως να δει γιατρό. Όπως είπε ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, Τζαβέντ Ασλάμ, σε συνέντευξη που δόθηκε το μεσημέρι, ο 27χρονος από τις 8 το πρωί ζητούσε να πάει στο ιατρείο των κρατητηρίων, που έχουν ανακαινιστεί με χρήματα της Ε.Ε., προκειμένου να λειτουργήσουν ως Κέντρα Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών.

Τελικά, στις 11.00, είδε τον 27χρονο η νοσηλεύτρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ιατρική Παρέμβαση», που δραστηριοποιείται χρόνια στα κρατητήρια αλλοδαπών και χρηματοδοτείται για τις υπηρεσίες της από το υπουργείο Υγείας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων. Η νοσηλεύτρια έκρινε ότι ο 27χρονος είχε ανάγκη μόνο από Zantac.
Δέκα λεπτά μετά το γεύμα, ο κρατούμενος άρχισε να κάνει εμετούς.

Παρά τις παρακλήσεις των συγκρατούμενών του, οι αρμόδιοι κάλεσαν, τελικά, το ΕΚΑΒ στις 13.15, αναφέροντας ότι πρόκειται για λιποθυμικό επεισόδιο. Όμως, το ασθενοφόρο δεν έφτασε, «αφού κρίθηκε δικαίως ότι ένα λιποθυμικό επεισόδιο είναι λιγότερο σημαντικό από ένα τροχαίο», όπως είπε ο κ. Ασλάμ, και ο κρατούμενος πέθανε.

Όταν μαθεύτηκε ο θάνατός του, 98 κρατούμενοι άρχισαν να φωνάζουν και να χτυπούν τις πόρτες των κελιών. Στη συνέχεια, όπως υποστήριξε ο Πέτρος Κωνσταντίνου της Κίνησης Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, «μπήκαν στον χώρο τα ΜΑΤ, έβγαλαν οκτώ κρατούμενους και άρχισαν να τους ξυλοκοπούν για παραδειγματισμό των υπολοίπων».
Οι κρατούμενοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για στάση κρατουμένων, εμπρησμό, απόπειρα απόδρασης, διακεκριμένη φθορά και διέγερση σε απείθεια.

Το συμβάν προκάλεσε την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας του Ελληνικού, που έχει ήδη εναντιωθεί σθεναρά στη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής, στις εγκαταστάσεις της παλαιάς αμερικάνικης βάσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει