Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Στην πίεση η Ελλάδα για την έκτη δόση

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπαδήμου-Ομπάμπα

Διαδοχικές επαφές για τις διαδικασίες που θα διασφαλίσουν την οριστικοποίηση της εκταμίευσης της 6ης δόσης βρίσκονται σε εξέλιξη για τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Λουκά Παπαδήμο.

Με τους Ευρωπαίους να επιμένουν για την γραπτή δέσμευση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση περί τήρησης των συμφωνηθέντων στις 26 και 27 Οκτωβρίου, προκειμένου να λυθεί η εκκρεμότητα, και με φόντο την φιλολογία περί έκδοσης ευρωομολόγου, ο πρωθυπουργός είδε το μεσημέρι στο Λουξεμβούργο τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

“Το ευρωομόλογο και παρόμοια εργαλεία μπορούν να παράσχουν τα μέτρα που θα ξεπεράσουν την κρίση” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδήμος μετά τη συνάντηση, που έρχεται σε συνέχεια των χτεσινών επαφών του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοσέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

«Οι εταίροι μας απαιτούν γραπτές δεσμεύσεις. Θέλουν οι πολιτικοί ηγέτες να στείλουν μια επιστολή δέσμευσης για τις πολιτικές οι οποίες θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια. Πιστεύω ότι οι ηγέτες των κομμάτων θα κάνουν το καθήκον τους. Είμαι αισιόδοξος ότι μια λύση θα βρεθεί σύντομα. Αυτό πρέπει να έχει γίνει ως το τέλος του μήνα» σημείωσε ο κ. Παπαδλημος.

Σε ερώτηση για την ημερομηνία των εκλογών ο κ. Παπαδήμος επανέλαβε ότι η ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική και ότι οι εκλογές θα προκηρυχθούν μόλις η κυβέρνηση ολοκληρώσει την αποστολή της.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ

Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι χωρίς τη στήριξη των δεσμεύσεων της Ελλάδας από τα πολιτικά κόμματα που σχηματίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο ίδιος ζητά να έχει στα χέρια του τη γραπτή δέσμευση της Ελλάδας πριν από το Eurogroup της 29ης Νοεμβρίου και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την καταβολή της δόσης. Όπως είπε, αναμένει σχετική επιστολή από τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και την κοινή δέσμευση των ηγετών των πολιτικών κομμάτων. Για τον Λουκά Παπαδήμο ανέφερε ειδικότερα πως είναι προσηλωμένος στις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου.

«Δεν προβλεπόταν από τον κύριο Παπαδήμο να έρθει με μια υπογραφή στην τσέπη. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον Έλληνα πρωθυπουργό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ.

Όσο για το ευρωομόλογο, σημείωσε: «Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες όσον αφορά στην πρόταση της Κομισιόν. Δεν έχουν εκφράσει αυθορμήτως την πρότασή τους για το ευρωομόλογο. Πιστεύω ότι υπάρχουν επιχειρήματα υπερ ενός συγκεκριμένου είδους ευρωομολόγου. Δεν έχω δει την πρόταση και δεν μπορώ να τοποθετηθώ επακριβώς σε αυτό».

Διαβάστε περισσότερα για τις δηλώσεις Γιούνκερ στο http://www.capital.gr/News.asp?id=1336820

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει το απόγευμα συνάντηση στην Φρανκφούρτη με τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι.

Επιπλέον, ο κ. Παπαδήμος είχε αργά χτες το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπάρακ Ομπάμα.

Ο κύριος Ομπάμα συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την ανάληψη των καθηκόντων του και σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου του εξέφρασε την συμπαράστασή του προς την Ελλάδα και τη στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια που έχει αναληφθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ήταν η πρώτη φορά που ο κύριος Παπαδήμος μίλησε με τον Αμερικανό πρόεδρο από την μέρα που ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει