Στη Βουλή κατατέθηκε ο νέος Ποινικός ΚώδικαςΜε βελτιώσεις και ενσωματωμένες προτεινόμενες αλλαγές από τον υπουργό Δικαιοσύνης κατατέθηκαν στη Βουλή ο νέος Ποινικός και ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας.

Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, ενσωματώθηκαν αλλαγές προκειμένου να είναι ριζική η αναμόρφωση των Κωδίκων και να περάσουν μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία προκειμένου να ψηφιστούν.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση για τον Ποινικό Κώδικα, «η φιλελεύθερη και δημοκρατική φυσιογνωμία του –ισχύοντος σήμερα- Γενικού Μέρους το καθιστά πηγή έμπνευσης για την ανασύνταξη του Ποινικού Κώδικα ενός σύγχρονου Κράτους Δικαίου». Διευκρινίζεται επίσης ότι η επιτροπή σύνταξης του νέου Π.Κ. εκκίνησε από τις επεξεργασίες των προηγουμένων νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, είχε στη διάθεσή της το υλικό της ερμηνείας των διατάξεων του ισχύοντος Κώδικα από τα δικαστήρια και την επιστήμη αλλά και αυτό των προηγούμενων Σχεδίων.

Όσον αφορά στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας επισημαίνεται ότι είχαν μεσολαβήσει τόσο πολλές και διαφορετικές νομοθετικές επεμβάσεις στις διατάξεις του ώστε ο επηρεασμός «της αρχιτεκτονικής και εσωτερικής αλληλουχίας των καθ’ έκαστα διατάξεων» αλλά και οι αλλοίωση «της συνοχής και συνάρτησης των μερών» του κειμένου αποτελούν κοινή διαπίστωση.

Πάντως στην πλειονότητά του ο νομικός κόσμος είχε επανειλημμένως εκφραστεί υπέρ της αναγκαιότητας προσαρμογής της ποινικής νομοθεσίας στη νέα τάξη πραγμάτων και στα νέα δεδομένα που αφορούν στο έγκλημα.

Θεωρείται λοιπόν ότι η μεταρρύθμιση θα έχει ευρεία αποδοχή ενώ τα νομοθετήματα που εισάγονται στη Βουλή μετά από μακρά διαβούλευση αναμένεται να προωθηθούν άμεσα προκειμένου να λυθούν χρονίζοντα προβλήματα στην απονομή της Δικαιοσύνης


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2019, 17:28

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει