Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Στη δίνη της κρίσης και τα ξενοδοχεία

Τουλάχιστον 80 έβαλαν λουκέτο το 2011

Την πόρτα των ξενοδοχείων χτύπησε για τα καλά η οικονομική κρίση η οποία «μαστίζει» τη χώρα. Με βάση έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, το 2011 έβαλαν λουκέτο πανελλαδικά τουλάχιστον 80 ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ τα δωμάτια που αφαιρέθηκαν από το συνολικό ξενοδοχειακό δυναμικό ανέρχονται σε 1500.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακου Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Τσακίρης, οι ξενοδοχειακές μονάδες που έκλεισαν ειναι μικρές μονάδες που επλήγησαν απο το μετρό της υποχρεωτικης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ, καθώς ήταν δυσβάστακτο το κόστος για αυτές. Μάλιστα, ο κ.Τσακίρης εκτίμησε ότι αναμένεται «κύμα λουκέτων» στα ξενοδοχεία της επικράτειας και συμπλήρωσε ότι εφέτος μόνο στην Αθήνα έχουν ήδη χαθεί περίπου 2000 κρεβάτια.

Μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική ξενοδοχεία, σύμφωνα πάντα με τον κ.Τσακίρη είναι και οι ενοικιάσεις αυτόνομων κατοικιών που πραγματοποιούνται από ιδιοκτήτες που δεν είναι οι ίδιοι ξενοδόχοι λειτουργώντας ουσιαστικά παράνομα, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε. Ο κ. Τσακίρης εκτιμά ότι περίπου τουλάχιστον 50.000 σπίτια διατίθενται μέσω του Διαδικτύου και άναφερε χαρακτηριστικα παράδειγμα δικτυακού τόπου με τουλάχιστον 7,000 σπίτια που προσφέρονται για ενοικίαση.

Την ίδια στιγμή η μέση πληρότητα στο σύνολο της επικράτειας αυξήθηκε ελαφρά κατα το 2011 με τη μέση πληρότητα να φτάνει στο 48,28% το Μάιο αυξημένη κατά 2% έναντι πέρυσι. Παράλληλα η μέση πληρότητα τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 77,8% ελαφρά χαμηλότερη σε σχέση με 2008-2009.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει