Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Στις χώρες Σένγκεν και η Ρουμανία

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου εξέφρασε ισχυρή πεποίθηση ότι η Ρουμανία θα ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν φέτος, μετά το Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, αλλά πρόσθεσε ότι τίθεται το ζήτημα, πόσο ευρεία θα είναι η προσχώρηση.

Ο κ. Μπασέσκου, σε ομιλία του στην Ετήσια Συνάντηση των Ρουμάνων Πρέσβεων, είπε ότι στόχος τους, τον επόμενο χρόνο, είναι η πλήρης ένταξη της Ρουμανίας στον ευρωπαϊκό χώρο χωρίς βίζα.

«Ένας από τους κεντρικούς στόχους για τους επόμενους 12 μήνες είναι η πλήρης ένταξη στο χώρο Σένγκεν. Ελπίζω, στην επόμενη συνάντηση, το Σεπτέμβριο του 2012, να μην υποβάλλεστε σε έλεγχο στα σύνορα, όταν θα επιστρέφετε στην πατρίδα. Από την άποψη αυτή, έχετε μία σημαντική αποστολή.

Η Ρουμανία θα γίνει μέλος της ζώνης Σένγκεν φέτος. Το ζήτημα είναι πόσο ευρεία θα είναι η ένταξη. Νομίζω ότι προτεραιότητά μας είναι, το Σεπτέμβριο, στο Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων να λάβουμε ακριβές χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας ένταξης», πρόσθεσε ο Ρουμάνος πρόεδρος.

Ο κ. Μπασέσκου υπογράμμισε ότι η Ρουμανία πληροί όλα τα κριτήρια για την προσχώρηση στη ζώνη Σένγκεν και ότι η διαφωνία κρατών-μελών της ΕΕ προέρχεται από εσωτερικούς πολιτικούς λόγους στις χώρες αυτές.

«Δεν θέλω να αναφερθώ σε παραδείγματα φυγόκεντρων τάσεων, προσεγγίσεων που είναι πολλές φορές ξένες προς το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να πω ότι η Ρουμανία έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της που αφορούν το χώρο Σένγκεν, κάτι που δεν σημαίνει ότι δεν παραδεχόμαστε τις ανεπάρκειές μας αναφορικά με το Μηχανισμό Συνεργασίας και Επαλήθευσης, αλλά είναι δύο διαφορετικά ζητήματα, καθώς στην ίδια την Συνθήκη Προσχώρησης στην ΕΕ χαρακτηρίζονται έτσι», υπογράμμισε ο κ. Μπασέσκου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει