Στις 9 Ιουνίου οι προεδρικές εκλογές στο Καζακστάν

Στις κάλπες θα προσέλθουν στις 9 Ιουνίου πάνω από 11 εκατ. Καζάκοι για να εκλέξουν τον νέο Πρόεδρο της χώρας μετά την παραίτηση από το αξίωμα του 78χρονου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος υπήρξε ο τελευταίος σοβιετικού τύπου ηγέτης που παρέμεινε στην εξουσία της χώρας επί τριάντα χρόνια από το 1990.

«Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή, όχι μόνο επειδή ένας αρχηγός κράτους μπορεί να οδηγήσει τη χώρα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και να θέσει καθήκοντα και προτεραιότητες για την κυβέρνηση, οι οποίες μπορούν να έχουν αντίκτυπο στη χώρα και πέρα από αυτήν. Είναι επίσης η πρώτη φορά σε σχεδόν τριάντα χρόνια που θα εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Καζακστάν» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρεσβευτής του Καζακστάν στην Ελλάδα Αλεξέι Βολκόφ (Alexei Volkov) ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Όπως επισημαίνει ο Καζάκος πρέσβης, οι υποψήφιοι για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές καλύπτουν όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας. Συνολικά συμμετέχουν στις εκλογές επτά υποψήφιοι, ενώ για πρώτη φορά διεκδικεί το ανώτατο αξίωμα του Καζακστάν γυναίκα, η Ντανίγια Γιεσπάγιεβα από το κόμμα Ακ Ζολ. Ο Αλεξέι Βολκόφ επισημαίνει πως η χώρα του έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση της ισότητας των φύλων και για την αναβάθμιση του ρόλου των γυναικών στις επιχειρήσεις και την πολιτική, και ότι τώρα φαίνονται οι καρποί αυτής της προσπάθειας. Εκτός από τη Γιεσπάγιεβα, στην πολιτική ζωή της χώρας συμμετέχουν η πρόεδρος της Γερουσίας, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και η υπουργός Παιδείας και Επιστημών, όπως και περίπου το ένα τέταρτο των βουλευτών του Κοινοβουλίου στο Καζακστάν.

Μια άλλη πτυχή των εκλογών στις οποίες επικεντρώνονται οι ειδικοί, είναι η νομιμότητα της διαδικασίας. «Αυτό είναι κατανοητό, καθώς σύμφωνα με ορισμένους οργανισμούς και αναλυτές, η περιοχή μας στο σύνολό της εξακολουθεί να αναπτύσσει τα απαραίτητα δημοκρατικά θεσμικά όργανα και μηχανισμούς για να διασφαλίσει εντελώς δίκαιες και ανοικτές εκλογές» αναφέρει ο πρεσβευτής του Καζακστάν στην Ελλάδα.

Τις εκλογές της 9ης Ιουνίου θα παρακολουθήσουν περισσότεροι από 1.000 διεθνείς παρατηρητές από δέκα διεθνείς οργανισμούς καθώς και από ξένες χώρες. Όπως κάνει γνωστό ο Καζάκος πρέσβης, η κυβέρνηση της χώρας του προσκάλεσε επίσημα το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ODIHR) του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών και πολλούς άλλους οργανισμούς.

Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών θα επιβεβαιωθούν επισήμως μέχρι τις 16 Ιουνίου.

«Οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στο Καζακστάν σημαντικές για τις ελληνο-καζακικές σχέσεις»

«Η επικείμενη ψηφοφορία δεν είναι μόνο σημαντική για το Καζακστάν, αλλά και για τους γείτονες και τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας» τονίζει στη δήλωσή του ο Αλεξέι Βολκόφ. Διευκρινίζει πως η χώρα του συμμετέχει ενεργά σε παγκόσμιες υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης, πιο πρόσφατα, της επίλυσης της συριακής σύγκρουσης, ενώ από οικονομική άποψη σημειώνει ότι το Καζακστάν έχει αναδειχθεί σε νούμερο ένα επενδυτικό προορισμό στην περιοχή.

Σε αυτό το σημείο ο πρέσβης του Καζακστάν κάνει ειδική μνεία στις ελληνο-καζακικές οικονομικές σχέσεις και τις προοπτικές διεύρυνσής τους, με έμφαση στον κατασκευαστικό και μηχανολογικό τομέα καθώς και στην εναλλακτική ενέργεια και την ιατρική. Οι βάσεις της εμπορικής μας συνεργασίας τέθηκαν κατά τη διάρκεια των επισκέψεων του πρώτου Προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ στην Αθήνα το 2001 και το 2004, επισήμανε ο Αλεξέι Βολκόφ. Δυστυχώς, προσέθεσε, ο διμερής εμπορικός διάλογος έχει δοκιμαστεί σοβαρά από τις κυρώσεις και από την παγκόσμια οικονομική ύφεση και μόλις από τις αρχές του 2017 κατάφεραν οι δύο χώρες να ανακτήσουν το διμερές εμπόριο, το οποίο αυξήθηκε κατά 20% το 2018, φτάνοντας περίπου το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ενδεικτικό αυτού του κλίματος, είναι ότι πέρυσι οι δύο χώρες πραγματοποίησαν την τέταρτη συνεδρίαση της ελληνο-καζακικής διακυβερνητικής μεικτής επιτροπής οικονομικής και τεχνολογικής συνεργασίας, με συμπρόεδρο από την Ελλάδα τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούκαλο.

Φέτος, όπως κάνει γνωστό ο πρέσβης του Καζακστάν, οι δύο χώρες εργάζονται για τον πρώτο γύρο των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Καζάκος πρέσβης δηλώνει την αποφασιστικότητα της χώρας του να αναπτύξει μετά τις προεδρικές εκλογές στενούς δεσμούς με την Ελλάδα.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει