Στο στόχαστρο παραμένουν Πολωνία και ΟυγγαρίαΠρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2021, 18:19

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραμένουν η Πολωνία και η Ουγγαρία, εν αναμονή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το κράτος δικαίου, η οποία μπορεί να ενεργοποιήσει αναδρομικά τις προβλεπόμενες κυρώσεις εάν διαπιστωθούν παραβάσεις.

«Ο νέος μηχανισμός έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου και όταν το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) αποφασίσει, μπορούμε να ενεργοποιηθούμε αναδρομικά. Ως εκ τούτου, θα εντείνουμε την εξέταση των κρατών μελών », δήλωσε η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα, σε συνέντευξή της η οποία θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt».

«Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σε σύντομο χρονικό διάστημα έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να μπορέσουμε να μειώσουμε επίσης και τα κονδύλια της ΕΕ σε περίπτωση παραβιάσεων των αρχών του κράτους δικαίου. Θα επικεντρωθούμε πολύ στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του νεποτισμού, αλλά και στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ένα πράγμα είναι επίσης σαφές: Κατά της Πολωνίας και της Ουγγαρίας βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες επί παραβάσει σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει στην αναστολή του δικαιώματος ψήφου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Κατά συνέπεια και οι δύο αυτές χώρες της ΕΕ βρίσκονται το επίκεντρο της προσοχής μας», δήλωσε η κα Γιούροβα.

Ο νέος μηχανισμός ελέγχου της τήρησης των αρχών του κράτους δικαίου, ο οποίος εγκρίθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων τον Δεκέμβριο κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξετάζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο. Αυτή ήταν η προϋπόθεση την οποία έθεσαν οι κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας προκειμένου να εγκρίνουν τον πολυετή προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Η Γιούροβα βλέπει τον μηχανισμό του κράτους δικαίου ως «δίκαιο και πολύ αποτελεσματικό μέσο» για την ΕΕ. Μόλις το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) αποφασίσει για την αγωγή της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, η απόφαση μπορεί επίσης να εφαρμοστεί αναδρομικά.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2021, 18:19Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει