Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Συμβολική κατάληψη στο ΙΚΑ Θεσσαλονίκης

Δίωρη συμβολική κατάληψη πραγματοποίησαν το πρωί, στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ, στη Θεσσαλονίκη, μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στο ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ), προκειμένου να προβάλλουν το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, το οποίο έχει ως συνέπεια τη καθυστέρηση της έκδοσης συντάξεων και την αδυναμία καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής.

«Σήμερα, στο ΙΚΑ υπάρχουν 4.000 κενές οργανικές θέσεις. Αυτό δημιουργεί προβλήματα και στους ασφαλισμένους, αφού οι συντάξεις βγαίνουν σε περίπου 12 μήνες, ενώ θα έπρεπε να βγαίνουν σε μία μέρα. Από την άλλη, η εισφοροδιαφυγή καλπάζει, αφού το ΙΚΑ δεν έχει εργαζόμενους να βγουν έξω για να χτυπήσουν τη «μαύρη εργασία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2010 το ΙΚΑ είχε έσοδα 14,9 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα υπάρχει μείωση εσόδων της τάξεως του 16%-17%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 2,1 δισ. ευρώ.

«Δηλαδή, τα έσοδα έχουν μειωθεί στα 12,8 δισ. κι αν αναλογιστούμε ότι 11 δισ. χρειάζονται μόνο για τις συντάξεις, εκ των πραγμάτων το πρόβλημα είναι μεγάλο. Γι’ αυτό ζητάμε από την Πολιτεία και από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη διαδικασία των προσλήψεων», πρόσθεσε ο κ. Χατζόπουλος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει