Συμμετοχή υφυπουργού Λ. Κρέτσου στο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΣε παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΕΕ, ο Υφυπουργός ΨΗΠΤΕ Λευτέρης Κρέτσος σημείωσε ότι «Τα φαινόμενα παραπληροφόρησης και διασποράς ψευδών ειδήσεων τείνουν να λάβουν ενδημικό χαρακτήρα, δοκιμάζοντας την ίδια τη Δημοκρατία, καθώς συχνά προτάσσεται μια ρητορική, η οποία βασίζεται κρυφά ή φανερά σε ακραία εθνικιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις»  αι συνέχισε λέγοντας :

«Η διαστρέβλωση και παραπληροφόρηση, τα ψεύτικα διλήμματα, οι συστηματικές επιθέσεις στην κριτική σκέψη, αποτελούν μια νέα, οδυνηρή κανονικότητα στο πεδίο της ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη», υποστήριξε ο κ. Κρέτσος, τονίζοντας πως «κριτική σκέψη δεν μπορεί να υπάρχει δίχως ένα συνολικά υγιές μιντιακό οικοσύστημα και χωρίς εφημερίδες».

Για τους λόγους αυτούς, ο Υφυπουργός ΨΗΠΤΕ κατέθεσε την πρόταση οι πολιτικές στήριξης των εφημερίδων να εξαιρούνται από τυχόν δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Ταυτόχρονα, ζήτησε από τους ομολόγους του να συντονίσουν την ενεργό συμμετοχή των δημόσιων τηλεοράσεων όλης της Ευρώπης στην διαμόρφωση δικτύου ανεξάρτητων fact-checkers.

Τέλος, υποστήριξε δράσεις ενίσχυσης της ερευνητικής δημοσιογραφίας, με ανοιχτές βάσεις δεδομένων, προγράμματα ψηφιακών δεξιοτήτων των δημοσιογράφων και προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers).

Οι προτάσεις της Ελληνικής κυβέρνησης συνάντησαν ευρεία αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολλά κράτη – μέλη.

Λεζάντα: Στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Λευτέρης Κρέτσος είχε σύντομες κατ’ ιδίαν συναντήσεις με Ευρωπαίους Υπουργούς. Στην φωτογραφία με την Υπουργό Πολιτισμού και ΜΜΕ της Γερμανίας κ. Μόνικα Γκρούτερς και τον Υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας κ. Φρανκ Ριστέρ.

Πηγή: ΑΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018, 11:35

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει