Συμπλήρωμα διατροφής βοηθάει στη θεραπεία του λιπώδους ήπατος


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2020, 11:55

Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη από ερευνητές του University of Jyväskylä, στη Φινλανδία, ήταν επιτυχής στην εν μέρει πρόληψη της λιπώδους ηπατικής νόσου σε αρουραίους. Οι αρουραίοι με λιπώδη ηπατική νόσο τρέφονταν με ένα συμπλήρωμα διατροφής που είναι γνωστό ότι αυξάνει την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο έντερο. Ταυτόχρονα με την αυξημένη αφθονία των βακτηρίων, η περιεκτικότητα του ήπατος σε λιπαρά μειώθηκε σημαντικά. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας μελέτης σε ανθρώπους φαίνεται πολλά υποσχόμενα.

Εκτιμάται ότι το ένα τέταρτο του φινλανδικού πληθυσμού έχει λιπαρό συκώτι. Η λιπώδης ηπατική νόσος είναι μια σημαντική μεταβολική ασθένεια, η οποία χωρίς θεραπεία μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση ή ακόμη και σε ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, δηλαδή σε καρκίνο του ήπατος.

Σε προηγούμενη μελέτη, η Satu Pekkala και η ερευνητική της ομάδα κατάφεραν να θεραπεύσουν το λιπώδες συκώτι ποντικών χορηγώντας το Faecalibacterium prausnitzii, ένα προβιοτικό με γνωστές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Στην παρούσα μελέτη, η ερευνητική ομάδα χορήγησε στους αρουραίους το συμπλήρωμα διατροφής το οποίο απέτρεψε εν μέρει το λιπαρό ήπαρ των αρουραίων. «Αυτός ο τύπος προβιοτικού δεν πωλείται στα φαρμακεία για ανθρώπινη χρήση», εξηγεί η Πεκκάλα, «γι’ αυτό θέλαμε να μάθουμε αν μπορούμε να αυξήσουμε τη φυσική του αφθονία στο έντερο με πρεβιοτικές ίνες».

Πρεβιοτικό ονομάζεται μια τροφή που δεν αφομοιώνεται στο ανθρώπινο έντερο αλλά πηγαίνει στο παχύ έντερο τροφοδοτώντας τα καλά μικρόβια του εντέρου, όπως οι γαλακτοβάκιλλοι.

Οι ερευνητές είχαν διαπιστώσει αρχικά ότι το προαναφερθέν Faecalibacterium prausnitzii μπόρεσε να χρησιμοποιήσει πρεβιοτικούς ξυλο-ολιγοσακχαρίτες (XOS: Xylo-oligosaccharides) ως τροφή, γεγονός που αύξησε την ανάπτυξή του. Μετά από αυτά τα θετικά αποτελέσματα, πραγματοποίησαν τη διατροφική παρέμβαση στους αρουραίους. Προκάλεσαν λιπώδες ήπαρ στους αρουραίους και ταυτόχρονα τους υπέβαλλαν μια διατροφή συμπληρωμένη με XOS για 12 εβδομάδες. Τα XOS είναι συμπληρώματα διατροφής που μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα φυσικών προϊόντων και σε ηλεκτρονικά καταστήματα.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα XOS αύξησαν την ανάπτυξη του ευεργετικού για την υγεία βακτηρίου και, ταυτόχρονα, μείωσαν σημαντικά την περιεκτικότητα του ηπατικού λίπους στους αρουραίους», είπε η Pekkala, συνοψίζοντας τα κύρια αποτελέσματα.

Οι πιο σημαντικοί παράγοντες που συνέβαλαν στο μειωμένο λίπος του ήπατος ήταν το βελτιωμένο ηπατικό λίπος και ο μεταβολισμός της γλυκόζης. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που έδειξε τέτοια αποτελέσματα για το XOS. Αν και η μελέτη πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας αρουραίους, η ερευνητική ομάδα έχει ήδη πραγματοποιήσει παρέμβαση με XOS σε ανθρώπους με λιπαρό ήπαρ. Η Πεκκάλα λέει ότι η ανθρώπινη μελέτη έληξε τον Ιούνιο και μερικά από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα φαίνονται πολλά υποσχόμενα.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2020, 11:55

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει