Συναυλία με έργα του Ρίχαρντ Στράους από την Κρατική Ορχήστρα ΘεσσαλονίκηςΠρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 11 Απριλίου 2021, 15:07

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις online συναυλίες της με έργα για πνευστά της πρώιμης περιόδου του Ρίχαρντ Στράους, υπό τη μουσική διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη.

Η συναυλία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ρουμάνου φλαουτίστα Ιλία Μακοβέι (1940-2021), που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Ο Ιλία Μακοβέι υπηρέτησε για σειρά ετών (1984-2003) την Κ.Ο.Θ. από τη θέση του πρώτου φλαουτίστα και υπήρξε δάσκαλος πολλών δεξιοτεχνών του οργάνου, οι οποίοι διαπρέπουν σήμερα στις μεγαλύτερες ορχήστρες της χώρας.

 

Τα δύο έργα του προγράμματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, αφού η δημιουργία του ενός αποτελεί αποτέλεσμα της επιτυχίας του άλλου. Ο Ρίχαρντ Στράους έγραψε σε ηλικία 17 μόλις ετών τη «Σερενάτα για 13 πνευστά», που θεωρείται ένα από τα πλέον αξιόλογα έργα των νεανικών του χρόνων. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αποδεικνύει μία σπάνια ωριμότητα, που παραπέμπει σε πολλά σημεία στην ύστερη συνθετική του περίοδο. Το έργο είναι αφιερωμένο στο δάσκαλο του συνθέτη Wilhelm Meyer και αποτελεί ένα φόρο τιμής στον κλασικισμό, με αρχικό πρότυπο την «Gran Partita» του Μότσαρτ. Οι πλέον έντονες επιρροές της προέρχονται από τους Μέντελσον και Μπραμς, ενώ δεν λείπουν και αναφορές στους αγαπημένους του συνθέτη, Σούμαν και Σούμπερτ.

Η «Σουίτα για πνευστά» γράφτηκε από τον Ρίχαρντ Στράους το 1884, τρία χρόνια μετά τη Σερενάτα για 13 πνευστά, σε αυτήν ο Στράους διατήρησε την ενορχήστρωση των 13 οργάνων της Σερενάτας. Το έργο αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα έργα του μεγάλου Γερμανού συνθέτη. Η «Σουίτα για πνευστά» έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα εξέλιξη της καριέρας του Στράους

Η συναυλία θα προβληθεί δωρεάν, διαδικτυακά από το κανάλι της ΚΟΘ στο Youtube (TheTSSO) και τη σελίδα της στο Facebook την Κυριακή, 18 Απριλίου 2021 στις 19:00.

 

 


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 11 Απριλίου 2021, 15:07Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει