Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Συνεργασία Κ. Καρτάλη με Γ. Παπακωνσταντίνου και Ν. Σηφουνάκη

Κ. ΚΑΡΤΑΛΗΣ: “Πρέπει να χαραχθούν κόκκινες γραμμές «με παχύ μαρκαδόρο και με ανεξίτηλο μελάνι»…”

Στην απλοποίηση της νομοθεσίας για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και στις πολεοδομικές και χωροταξικές προτεραιότητες του ΥΠΕΚΑ αναφέρθηκαν, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, υπό τον πρόεδρό της και Βουλευτή Μαγνησίας Κώστα Καρτάλη, ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Ν. Σηφουνάκης.

Επισημαίνεται ότι ειδικά ως προς το θέμα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, η Επιτροπή Περιβάλλοντος στο ετήσιο πόρισμα της, επισημαίνει την ανάγκη απλοποίησης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και προτείνει την έκδοση ενιαίας περιβαλλοντικής άδειας που θα καλύπτει όλες τις επιμέρους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Καρτάλης ζήτησε από τον Υπουργό ΠΕΚΑ να διαμορφωθούν ενιαίοι κανόνες πολεοδόμησης, χωρίς ειδικές ρυθμίσεις και περιβαλλοντικές και πολεοδομικές εκπτώσεις όπως αυτές που δρομολογήθηκαν για την τουριστική κατοικία.

Όπως σημείωσε: «Για την αξιοποίηση των δημόσιων ακινήτων, που είναι ζήτημα 1ης προτεραιότητας για τη χώρα και τη διάσωση της οικονομίας, προβλέψαμε σωστά στον εφαρμοστικό νόμο την έκδοση ειδικών σχεδίων ανάπτυξης με τη μορφή προεδρικών διαταγμάτων. Το γεγονός αυτό επιβάλλει τον προληπτικό έλεγχο του ΣτΕ.

Αντίθετα στο νομοσχέδιο για την τουριστική κατοικία, μπορεί να κατασκευάζονται μικρά τουριστικά «χωριά», σε εκτάσεις μέχρι και 800 στρέμματα με απλές κοινές υπουργικές αποφάσεις και με παρεκκλίσεις από την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία.

Δεν αντιλαμβάνομαι το σκεπτικό του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού την ίδια στιγμή που για την ιδιωτική πολεοδόμηση μίας έκτασης – ακόμα και 50 στρεμμάτων – απαιτείται προεδρικό διάταγμα.»

Αναφορικά με τα αυθαίρετα συμφωνήθηκε η συζήτηση να επαναληφθεί σε λεπτομέρεια με την κατάθεση του σχεδίου νόμου. Η Συνεδρίαση επικεντρώθηκε κυρίως στο θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης, στην ισορροπία των προστίμων, στο κατά πόσον είναι δυνατή η διαμόρφωση περιβαλλοντικού ισοζυγίου σε τοπική κλίμακα αλλά και στην ανάγκη για ρυθμίσεις που θα είναι ανθεκτικές σε βάθος χρόνου.

Ο Κ. Καρτάλης εξέφρασε την άποψη ότι η ρύθμιση είναι κυρίως εισπρακτικού χαρακτήρα αν και επεσήμανε ότι είναι θετική η πρόβλεψη για το περιβαλλοντικό ισοζύγιο στο βαθμό που μπορεί να διαμορφωθεί. Συμπλήρωσε ότι πρέπει να χαραχθούν κόκκινες γραμμές «με παχύ μαρκαδόρο και με ανεξίτηλο μελάνι» ώστε να μην προκύψει νέα γενιά αυθαιρέτων.

Αρκετοί βουλευτές στις παρεμβάσεις τους πρότειναν να αυστηροποιηθούν τα πρόστιμα σε ότι αφορά αυθαίρετες κατασκευές που έχουν γίνει σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές και γύρω από αρχαιολογικές ζώνες αλλά και για κατασκευές που είναι μεγάλου εμβαδού ή που αντιστοιχούν σε μη οικιστικές (δηλαδή εμπορικές) χρήσεις. Επεσήμαναν επίσης την ανάγκη για επιτάχυνση της προετοιμασίας του νέου δασικού νόμου και ενεργοποίηση των διατάξεων για την κατεδάφιση παράνομων κτισμάτων σε δασικές και αναδασωτέες περιοχές.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε επίσης για το θέμα της χωροθέτησης των χώρων διαχείρισης των στερών αποβλήτων στην Αττική αλλά και στην περιφέρεια, τονίζοντας ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός παραμένει ως έχει και ότι σύντομα θα υπάρξουν διαγωνιστικές διαδικασίες. Υπογράμμισε επίσης ότι ως το τέλος του 2011 θα παρουσιασθεί το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων όπως επίσης και ένα σχέδιο χωροθέτησης εγκαταστάσεων διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων.

Ο κ. Σηφουνάκης περιέγραψε το νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, η οποία θα γίνεται από τον Δήμο και την υπηρεσία Δόμησης, που παράλληλα θα έχει και την εποπτεία μέσω του Σώματος Ελεγκτών Δόμησης. Τόνισε ότι με τις ρυθμίσεις αυτές, διασφαλίζεται η ταχύτερη και ποιοτικά πληρέστερη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών και εξυπηρετείται αποτελεσματικότερα ο πολίτης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει