Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Συνηθισμένα λάθη όταν μαγειρεύουμε

Οι κανόνες υγιεινής στην κουζίνα είναι πολύ αυστηροί κι εμείς θα πρέπει να είμαστε συνεπείς στην τήρησή τους, αφού μόνο έτσι είμαστε σίγουροι πως δεν κινδυνεύουμε από μολύνσεις και σοβαρή δηλητηρίαση. Τα χέρια μας, τα σκεύη και οι επιφάνειες που χρησιμοποιούμε για την προετοιμασία του φαγητού είναι τα σημεία που πρέπει να δώσουμε όλη την προσοχή μας.

Τα μαγειρεμένα φαγητά δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με ωμά τρόφιμα, π.χ. να μαγειρέψουμε το κοτόπουλο στο ίδιο σκεύος όπου το πλύναμε ή να κόψουμε τη σαλάτα με το ίδιο μαχαίρι που χρησιμοποιήσαμε για να τεμαχίσουμε το κρέας.
Πλένουμε όλα τα σκεύη και τα μαχαιροπίρουνα που χρησιμοποιήσαμε για την προετοιμασία του φαγητού με ζεστό νερό και σαπούνι προτού τα ξαναχρησιμοποιήσουμε.

Ξέρετε ότι…
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει η λεκάνη της τουαλέτας έχει λιγότερα παθογόνα μικρόβια απ’ ότι ένα παλιό σφουγγαράκι για τα πιάτα;

• Με τον ίδιο τρόπο καθαρίζουμε όλες τις επιφάνειες που έχουμε χρησιμοποιήσει την ώρα που μαγειρεύουμε. Πρέπει να καθαρίσουμε επίσης ότι έχουμε αγγίξει με λερωμένα χέρια καθώς ετοιμάζουμε το φαγητό (π.χ. το αλάτι, το πόμολο του ντουλαπιού, το χερούλι του ψυγείου).
• Πλένουμε πάντα με ζεστό νερό και σαπούνι τα χέρια μας πριν ξεκινήσουμε και αφού τελειώσουμε το μαγείρεμα.
• Οι πετσέτες που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα, για τα χέρια ή για το σκούπισμα των πιάτων, πρέπει να αλλάζονται κάθε 2-3 μέρες και να φροντίζουμε να τις στεγνώνουμε μετά από κάθε χρήση.
• Τα σφουγγαράκια που πλένουμε τα πιάτα καλό είναι να αλλάζονται συχνά και να τα πλένουμε με ζεστό νερό και απορρυπαντικό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά στο τέλος της ημέρας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει